Egyptisk GIZA bomull

handdukar bomull

Egpytisk GIZA bomull anses vara världens finaste bomull. Dess anor dateras till 1819 när den franska textilingenjören Louis Alexis Jumel lyckades övertyga den dåvarande ottomanske guvernören av Egypten Muhammad Ali Pasha att en särskild sort av etiopisk bomull, odlad i en privat trädgård i i Kairo av en ottomansk officer, skulle revolutionera bomullsindustrin i Egypten. Under Louis Alexis besök till officerens trädgård fick han frön tillhörande denna unika bomullssort, och efter att ha presenterat sin plan för guvernören anordnade han en mindre odling i byn Matareja.

Produktionen 1820 bestod endast av tre bomullsbalar som skeppades till Trieste i Italien. Berömmet bomullen mottog övertygade guvernören att att ge den franske textilingenjören kontroll över större odlingar. Fram till 1823 ökades produktionen till 10.000 ton per år och bomullen blev känd som Jumel, men även Maho (efter den ottomanske officeren).

Under dessa år noterade man en varierande kvalité i bomullen. Guvernören importerade 1827 en bomullssort med namnet Sea Island Cotton som förädlade den egyptiska bomullen och gav den särskilt fina fibrer med utsökt kvalité. Kombinationen av unikt klimat och förädlingen av bomullen skapade förutsättningarna för världens bästa bomull de kommande århundradena.

Egyptisk GIZA bomull är unik

Idag utgör GIZA bomullen, med dess varianter Giza 45, Giza 87 och Giza 93, mindre än en procent av den lokala bomullsproduktionen i Egpyten. GIZA bomullen odlas endast i ett litet område i nord-östra nildeltat. Anledningen är den perfekta balansen av luftfuktighet och jordens fertilitet.

Bomullen planteras i april varje år när klimatet är relativt milt vilket tillåter plantans lägre grenar att växa ut och ge skugga och skydd till bomullen som undviker skador från direkt solljus.

Handplockad för bästa kvalité

GIZA bomullen handplockas i tre-fyra olika faser från och med september månad vilket säkerställer att endast den renaste bomullen med den korrekta mognadsgraden skördas. Den manuella skördeprocessen och handplockning utsätter bomullsfibrerna för minimalt slitage och bevarar dem till skillnad från maskinell skörd där bomullen kan skadas.

Vår kollektion av handdukar av Egyptisk GIZA bomull

Kollektionen Egoist består av Egyptian GIZA Cotton och är unik i sin mjukhet, kvalité och absorptionsförmåga. Detta är kvalitétshanddukar tillverkade av bomull som vida anses vara världens finaste bomull med en rik tradition. Kollektionen har en täthet av 800gsm med extra långa öglor vilket innebär en exceptionell tyngd, mjukhet och asborptionsförmåga.

För fler detaljer se gärna vår webshop.

Brödernas Textil

Lämna ett svar