Hammamhanddukar

Hammamhanddukar

När man tänker på hammambad idag så är ens första tanke ofta vackra mosaikdekorerade salar fyllda med ånga och behaglig värme. En plats där man slappnar av och reflekterar eller går till för att umgås med en vän i lugn och ro. Hammamhanddukar är starkt förknippade med hammambad. Idag har hammamhandukar blivit alltmer populära även här hos oss i Sverige. Det är lätt att förstå varför. Hammamhanddukar har en rik historia och traditionella sådana är ofta handvävda vilket gör dem till ett vackert hantverk. De pryds ibland med vackra mönster och ger oss en känsla av något exotiskt.

Hammambadens accessoarer

Förr i tiden hade man med sig ett par accessoarer när man besökte hammambaden. Kvinnor och män hade, och har än idag, generellt olika tidpunkter på dygnet då man fick besöka ett hammambad. De större hammambaden kan också ha olika avdelningar för män och kvinnor.Vissa gamla reliefer och avbildningar, till exempel från Qasr al-Mshatta från Umayyadperioden visar kvinnor som bär hinkar och korgar som sannolikt innehöll parfymer, kammar och andra badattiraljer. En viktig sådan var till exempel en bra hudskrapa som användes till att skrubba bort död hud.Även om besökare ofta kunde vara nakna i de varma rummen så var det brukligt att man skylde sig i vilorummen utanför de uppvärmda badrummen. Efter ett besök på ett hammam så kunde kvinnor klä sig i vackra utstyrslar som reflekterade deras sociala status.Det fanns även särskilda hammamskor som associerades till hammambaden. Dessa kallade nalins och var gjorda av trä med inlagd pärlemor.

Hammamhanddukar

Den allra vanligaste och närmast förknippade accessoaren med hammambad är en hammamhandduk. Hammamhanddukarna har fått sitt namn på svenska och engelska bland annat från hammam då de är så nära förknippade med baden. De allra lyxigaste hammamhandukarna, havli (handduk) och peshtamel (badlakan) från den Ottomanska tiden var dekorerade med detaljrika mönster och motiv. Notera att man idag tenderar att blanda ihop både havlu och peshtamal i samlingsnamnet hammamhandduk i Sverige. Peshtamalhanddukarnas historia sträcker sig ca 600 år bak i tiden. De är traditionellt ett hantverk med ursprung i Anatolien där man vävde handdukarna för hand i områden runt det sydöstra aegiska havet. Idag vävs de flesta peshtamalhanddukarna i olika former av industrier tack vare tillgängligheten till elektrictet och mer avancerade maskiner. De tidigare broderade mönstren har ersatts med enklare designer i olika färger som passar våra tider. Tack vare dess popularitet hittar man dem i de flesta heminredningsbutikerna och i flera olika variationer. En modern hammamhandduk är tunnare än en vanlig handduk och har en ungefärlig täthet på 300 gram per kvadratmeter. Frottehanddukars täthet varierar mellan ca 300 och 720 gram per kvadratmeter. Hammamhandduken är därför bekvämare att bära med sig och har därför också fått en rad andra användningsområden än det var tänkt ursprungligen. Idag använder man hammamhanddukar till allt från vanliga handdukar till bad och dusch men även som strandhanddukar och filtar generellt. De passar till och med bra som bordsdukar, överkast till sofforna och som saronger. Användningsområden är många och det är säkerligen en av anledningarna till att hammamhanddukarna blivit så populära idag. Med en enkel design, rik historia och användningsområden där fantasin sätter gränserna kommer denna typ av handduk att leva kvar länge för alla som vill sätta lite färg på tillvaron.

Lämna ett svar