Skötselråd för handdukarHar man köpt en lyxig och mjuk kvalitetshandduk från Brödernas Textil så vill man gärna att den ska hålla länge. Det är viktigt att behålla en god hygien och fräschör i sina textilprodukter.
  • Handdukar ska tvättas separat då de kan absorbera färg från andra textiler. Dela gärna upp dina handdukar i mörka och ljusa när du tvättar dem. Detta gäller särskilt för nya handdukar.
  • Tvätta aldrig handdukar med sköljmedel då det förstör handdukarnas absorptionsförmåga.
  • När man tvättar handdukar kan det vara bra att använda sig av en mindre mängd tvättmedel än normalt. Använd hälften av rekommenderad mängd tvättmedel från tvättmaskinstillverkaren. För bästa resultat bör man använda tvättmedlet som tvättmaskinstillverkaren rekommenderat då tillverkarna testar sina maskiner utifrån temperatur och olika tvättmedel.
  • Om du använder särskilt känsliga handdukar så är det bäst att använda mildare tvättmedel.
  • Våra handdukar tvättas i 40 grader. Detta för att bevara miljön och kunna tvätta energisnålare och mer ekonomiskt. Handdukarna blir lika rena som vid 60 grader och färgen håller längre.
Efter en tvätt är det bra att skaka handdukarna lätt innan man hänger upp dem på tork. För bästa resultat bör handdukarna hängas upp för torkning i ett område med god lufttillförsel. Sträck ut handduken ordentligt så att varje yta på handduken är exponerad mot luft. Häng inte blöta handdukar på varandra då det riskerar att minska deras livslängd. Ta ut handdukarna ur tvättmaskinen så snart de är färdigtvättade och häng upp dem för torkning direkt så blir de renare och finare.Alla älskar en mjuk handdukHanddukar som lufttorkas kan upplevas som strävare och hårdare än handdukar som torkats i en torktumlare. Dock riskerar man att slita på handdukarna i en torktumlare. En handduk som lufttorkats återfår sin mjukhet så snart den kommer i kontakt med vatten. Bomullshanddukar bör inte strykas. Vik dem så snart de torkat och lägg i förvaring.Ett tips är att spara dina lyxigare handdukar till gäster eller använda dem sparsammare själv.Läs alltid skötselråden på tvättlappen. En del handdukar kan ha särskilda instruktioner för skötsel. Undvik att använda blekmedel när du tvättar handdukar då det riskerar att bleka bort färgen i vissa handdukar. Blekmedel kan även skapa rosa fläckar på textilier om man har ”hårt” vatten.Vi hoppas att din handduk håller länge och ger dig den mjuka härliga känslan som bara kvalitetshanddukar kan ge.