Följ våra råd nedan för att förlänga livslängden och kvalitén på dina handdukar.

  • Handdukar ska tvättas separat då de kan absorbera färg från andra textiler. Dela upp handdukarna i mörka, ljusa och vita färger när du tvättar dem. Detta gäller särskilt för nya handdukar.
  • Undvik sköljmedel då det förstör handdukarnas absorptionsförmåga.
  • Använd en mindre mängd tvättmedel än rekommenderat från tvättmaskinstillverkaren. För bästa resultat bör man använda tvättmedlet som tvättmaskinstillverkaren rekommenderat då tillverkarna testar sina maskiner utifrån temperatur och olika tvättmedel.
  • Om du använder särskilt känsliga handdukar, med till exempel finare bomull eller högre täthet, så bör man använda ett mildare tvättmedel.
  • Följ alltid instruktionerna på tvättlappen och notera antal grader handdukarna ska tvättas i. Om handdukarna tvättas i varmare tvätt än angivet på tvättlappen kan handduken krympa.
  • En del handdukar kan ha särskilda instruktioner för skötsel. Undvik att använda blekmedel när du tvättar handdukar då det riskerar att bleka bort färgen i vissa handdukar. Blekmedel kan även skapa rosa fläckar på textilier om man har ”hårt” vatten.
  • Vi rekommenderar inte att man torktumlar handdukar. Särskilt inte handdukar med högre täthet än 600 GSM och finare bomull som till exempel Egyptisk bomull. Läs mer nedan.

Efter en tvätt är det bra att skaka handdukarna lätt innan man hänger upp dem på tork. För bästa resultat bör handdukarna hängas upp för torkning i ett område med god lufttillförsel. Sträck ut handduken ordentligt så att varje yta på handduken är exponerad mot luft. Häng inte blöta handdukar på varandra då det riskerar att minska deras livslängd. Ta ut handdukarna ur tvättmaskinen så snart de är färdigtvättade och häng upp dem för torkning direkt så blir de renare och finare.

Efter en tvätt är det bra att skaka handdukarna lätt innan man hänger upp dem på tork. För bästa resultat bör handdukarna hängas upp för torkning i ett område med god lufttillförsel. Sträck ut handduken ordentligt så att varje yta på handduken är exponerad mot luft. Häng inte blöta handdukar på varandra då det riskerar att minska deras livslängd och torkningstid. Ta ut handdukarna ur tvättmaskinen så snart de är färdigtvättade och häng upp dem för torkning direkt så blir de renare och finare.

Handdukar som lufttorkas kan upplevas som strävare och hårdare till en början än handdukar som torkats i en torktumlare. Handduken återfår sin mjukhet så snart den kommer i kontakt med vatten och fukt, dvs så snart du börjar använda den. Egyptisk bomull blir till exempel finare med åren (om man undviker torktumling).

Under torktumling så tappar all textil en del av bomullen. Därför har moderna torktumlare filter som samlar upp denna bomull. Handdukar med högre täthet riskerar att tappa en större del bomull och därmed riskerar man att förstöra både handduken och torktumlaren. Vi rekommenderar inte att man torktumlar handdukar med en täthet över 600 GSM.

Undvik att torka handdukarna i starkt solljus då detta riskerar att bleka färgen på handdukarna. Bomullshanddukar bör inte strykas. Vik dem så snart de torkat och lägg i förvaring.