Välj rätt handdukstorlek

Handduk Elegance Vit

Att köpa handdukar ska vara enkelt och bekvämt. Surfa in på din favoritwebshop, välj handdukarna du tycker ser fina ut. Välj rätt färg och storlek. Ett par dagar senare blir de levererade hem till dig. Enkelt eller hur?

Ännu enklare blir det när man vet exakt vad man ska leta efter. Som tur är så har vi skrivit ett par bloggar om vad som kan påverka kvalitén och uppsugningsförmågan på handdukarna.

När du läst dem och har ditt på det torra gällande handdukens täthet, sömmar, krympningsgrader och certifieringar så kan det vara bra att ha en kort guide om handdukstorlekar.

Nu tänker du säkert att det inte finns så många storlekar att välja mellan och du vet att du behöver ett set med badhanddukar. Vad finns det mer att tänka på?

Jo, det beror faktiskt på hur du tycker om att använda handdukarna. Det beror också på hur du vill visa upp handdukarna hemma, hur många handdukar som behövs vid olika tillfällen och hur mycket förvaringsutrymme man har i hemmet och badrummet.

Vi börjar med de olika storlekarna som finns att välja på. Det kan faktiskt skilja sig en del mellan olika märken. Hos Brödernas Textil har vi utgått ifrån tre storlekar främst för att täcka de flesta behoven. Våra hand-, ansikts- och duschhanddukar kommer i tre storlekar som är bland de vanligast förekommande i Sverige.

Andra varumärken har valt andra storlekar för sina handdukar. Det kan vara som så att de säljs i andra länder också och att man är van vid andra storlekar på handdukarna där.

Handdukar för händer och gäster

Våra minsta handdukar har måtten 30x50cm. Dessa mått passar utmärkt som gästhanddukar, eller för att torka händerna till exempel. De är små och smidiga att ha med sig till ett träningspass om man vill hålla händerna och ansikte torrt under träning. Man kan packa ner de i väskan när man är ute och vandrar eller reser.

Många andra varumärken har likadan storlek på sina handdukar. GANT och Lexingtons handdukar är också i samma mått. Missoni Home har däremot en annan storlek på sina hand och gästhanddukar, 40x70cm vilket är närmre vår ansiktshandduk på 50x70cm.

Överlag har Missoni Home, som är kända för sin unika färgstarka design, en annan klassificering på handduksstorlekar än Brödernas Textil och andra handdukstillverkare. Vi återkommer lite längre ned med fördelar och nackdelar med de olika storlekarna.

Handduk Ocean Ljusgrå
Handduk Ocean Ljusgrå

Ansiktshanddukar

Nästa steg efter hand och gästhanddukar brukar vara handdukar för ansiktet. De är lite bredare och längre än ovan nämnda handdukar. Anledningen är helt enkelt att det är bekvämare att torka ansiktet med en liten större handduk då det är mer yta att torka än för till exempel händer.

Hos Brödernas Textil har våra ansiktshanddukar storleken 50x70cm och är vår mellersta storlek. Även GANT och Lexington har samma storlek på sina handdukar som många andra.

Ansiktshanddukar används, som namnet antyder, till att torka ansiktet. De är också en väldigt bra storlek för rakhanddukar.

Handduk Honeycomb Antracit
Handduk Honeycomb Antracit

Rakhanddukar

Om ni har läst vår blogg om rakhanddukar för bästa resultat vid rakning så vet ni att denna storlek av handdukar kan användas både innan rakning i förberedande syfte. Handduken värms med varmt vatten och viras runt ansiktet för att få skäggstråna att bli fuktiga och lyfta från huden för smidigare rakning.

Efter rakning kan man använda en likadan handduk i samma storlek för att torka rent alternativt kyla huden och porerna. Doppa handduken i kallare vatten och lägg mot huden för en skön avslappnande känsla.

Gymhanddukar

Handdukar i storleken 50x70cm kan med fördel användas på gymmet om man vill torka bänkar och maskiner innan användning. Man kan också bre ut handduken på bänken under sig medan man tränar för bättre hygien.

De största handdukarna brukar oftast vara bad och duschhanddukarna eller badlakanen.

Vad är skillnaden på en badhandduk och ett badlakan?

En badhandduk brukar vara 70x140cm och är mindre än ett badlakan som ofta kommer upp i storlekarna 100x150cm. Vilken storlek man föredrar är till viss del en smaksak. Mindre handdukar är smidigare att hantera och tar mindre utrymme när de förvaras.

Större handdukar som badlakan är för de som tycker om att vira in sig från topp till tå i en mjuk och härlig handduk.

Även i kategorin badhanddukar kan man hitta lite variationer i storlek. Lexingtons badhandduk är till exempel 70x130cm. GANT använder storlek 70x140cm för sina badhanddukar.

Variationerna i bredd och längd påverkar huruvida handduken upplevs som smalare eller bredare, mer kvadratisk. Även det är en smaksak för hur man tycker om sina handdukar.

Handduk Elegance Vit
Handduk Elegance Vit

Checklista innan du väljer handdukstorlek

  • Vilka handdukstorlekar har du hemma just nu? Fungerar de väl för dina behov? Känns de för små för att kunna torka sig ordentligt? Är de för stora och otympliga att torka sig med? Känns de smala eller kvadratiska i designen? Mät gärna handdukarna du har hemma innan du köper nya. Ha i åtanke att de troligtvis har krympt lite sedan du köpte dem. Handdukar är oftast tillverkade i 100% bomull och kan krympa i olika grad beroende på kvalité.
  • Hur ofta duschar du och familjemedlemmarna? Använder ni handdukarna fler gånger innan ni tvättar dem? Om handdukarna används ofta, på daglig basis, så kan det vara värt att överväga att använda badhanddukar istället för badlakan. Badhanddukar är mindre än badlakan och tar mindre utrymme i badrummet. De tar också mindre utrymmet i tvättmaskinen och du sparar både energi, tid och gör gott för miljön i att använda badhanddukar som har en mindre storlek då fler handdukar kan tvättas samtidigt.
  • Är du en myspelle, eller tycker familjemedlemmarna om att mysa invirade i ett badlakan efter ett varmt bad? Ja då ska du definitivt välja ett badlakan i större storlek. Med en storlek på 100x150cm så kan du, eller familjemedlemmen, vira in sig efter badet och koppla av i soffan eller på sängen.
  • Hur mycket förvaringsutrymme har du hemma och i badrummet? Det här är en väldigt viktig sak att tänka på. Stora badlakan är skrymmande och tar mycket plats. Om du har mycket plats så kan du investera i både badlakan och badhanddukar och variera efter humör.
  • Har du ofta besök av gäster? Se till att alltid ha en uppsättning mjuka handdukar för gästerna också. Gäster har oftast inte behov av badlakan så här kan man köpa handdukar i storlekar 30x50cm, 50x70cm och 70x140cm. Om gästerna sover över så kan det vara väldigt uppskattat att få sina egna bad-, ansikts- och gästhanddukar. Tro det eller ej men bra och lyxiga handdukar förmedlar faktiskt ett positivt intryck av hem och badrum till gästerna. Om du tänker efter så har du säkert varit på besök hos en vän eller bekant och noterat om de haft väldigt fina handdukar i badrummet.
  • Använder du dina handdukar som en del av inredningen? Fundera på hur du skulle vilja dekorera med dina handdukar. Har du särskilda möbler där en viss storlek på handdukarna gör sig extra fina? Till exempel en öppen hylla eller förvaringskommod där handdukarna är synliga? I så fall kan större och mjuka handdukar bidra till att skapa ett fint intryck av badrummet. Har du flera handdukshängare i badrummet så kan du variera med att hänga upp handdukar i olika färg och storlek för att liva upp badrummet.
Vit handduk Elegance
Handduk Elegance Vit

Kom ihåg!

Handduksstorlek ska väljas utifrån smak, syfte och förvaringsutrymme.

Tänk också på miljön och ekonomin och använd gärna mindre handdukar om tillfälle ges än stora handdukar då de är effektivare att tvätta.

Och, sist men inte minst – ta gärna en titt bland våra premiumhanddukar i olika storlekar.

Brödernas Textil

Kommentera