Allt du vill veta om miljövänliga handdukar

Go Vegan Logo

Allt fler konsumenter är intresserade av miljöfrågor och vill veta mer om hur man kan leva mer hållbart. Många letar bland annat efter mer miljömedvetna och hållbara badrumstextilier, särskilt miljövänliga handdukar. Det kan vara svårt att hitta rätt, men vi hjälper dig gärna. Så här gör du för att hitta mer miljövänliga handdukar.

Vad är fördelen med miljövänliga handdukar?

Det finns många nya miljöinitiativ när det kommer till textilier, även inom badrumstextil. Ett miljövänligt tänk bör finnas igenom hela kedjan, från materialet som används till väveriets produktion, återvinning och avfallshantering.

Bomullen och fibrerna bör processas och hanteras på ett miljövänligt vis, utan ämnen som kan vara skadliga för miljö och människa. En OEKO-Tex Standard 100 certifiering gäller för alla beståndsdelar i den färdiga produkten, även tråden i sömmarna. Badrumstextil med en sådan certifiering garanterar att inga miljöfarliga ämnen använts vid tillverkning.

Även väveriets tillverkning och resurshantering spelar in för hur miljövänliga handdukarna är. Badrumstextil från Sorema, och lyxkollektionen Graccioza, vävs på ett väveri med ISO certifieringarna 14001 och 9001.

ISO 14001 är en miljöhanteringscertifiering som visar att väveriet arbetar aktivt med att minimera avfall och vårda naturens resurser. För oss är det viktigt att produkterna du hittar i vår butik är vävda med gott samvete av ett väveri som arbetar aktivt med att vara miljövänliga.

Lika viktigt är det att handdukarna har god kvalité. Handdukar som håller i många år är miljövänliga i sig då man inte behöver byta ut dem lika ofta. Soremas och Gracciozas väveri är certifierat med en av världens högsta kvalitetsstandarder, ISO 9001.

Miljövänliga handdukar hos Brödernas Textil är synonyma med god kvalitet, mjuk och skön känsla och bra absorptionsförmåga.

Hur hittar jag miljövänliga handdukar?

Leta efter handdukar som är miljöcertifierade. Det står ofta i beskrivningen av handduken i butiken. Till exempel brukar en OEKO-Tex Standard 100 finnas bredvid tvättlappen på handdukarna.

Leta även efter handdukar med återvunna fibrer, exempelvis återvunnen plast. De brukar också ha en mindre miljöpåverkan då man tar tillvara och återanvänder resurser istället för att producera nytt.

En handduk ska även vara av god kvalitet. Det gör att du kan tvätta handdukarna utan att de tappar formen eller slits ut för snabbt. Följ alltid tvättråden för att handdukarna ska hålla ännu längre.

Vilka handdukar är miljövänliga hos Brödernas textil?

I vårt sortiment finns ett flertal handdukar för den som är miljömedveten.

För veganen

För den miljömedvetna passar handduken Go Vegan, då den både är miljöcertifierad och vegansk. Go Vegan är tillverkad av hundra procent Superior Cotton och är vävd i en av Portugals främsta väverier. Handduken har en täthet på 520 g/m² och är därför mjuk och skön.

Go Vegan Logo
Go Vegan Logo

Miljöcertifieringen är från V-label.eu. Go Vegan är även tillverkad enligt OEKO-Tex Standard 100. Det betyder att den färdiga handduken inte innehåller några farliga kemikalier. Samtliga handdukar levereras i en biologiskt nedbrytbar förpackning av återvunnet papper. Texten är självklart tryckt med miljövänlig färg. Därför blir den även fin som present.

Go Vegan Handdukar
Go Vegan Handdukar

Go Vegan finns i tre storlekar

 • 30×50 cm (Händer)
 • 50×100 cm (Ansikte)
 • 70×140 cm (Dusch och Bad)

Go Vegan även i tre olika färger

 • Natural
 • Vit
 • Fog

Kollektionen Go Vegan har även Badrockar och Badrumsmattor.

Lyxigt och återvunnet från hav och land

Handduken Serena är en lyxig, men samtidigt miljövänlig handduk. Den kommer från det portugisiska märket Graccioza som stödjer initiativet Sequal, genom att använda deras fibrer i handdukarna. Sequal tillverkar fibrer av 100 procent återvunnen plast från både hav och land – det är med andra ord ett av de mest miljövänliga alternativen på marknaden.

Kollektionen är tillverkad av 80 procent bomull och 20 procent Sequal-fibrer. De rundade hörnen på handdukarna är tillverkade för att handduken ska hålla extra länge.

Handdukar Serena Miljö
Handdukar Serena

Serena finns i måtten

 • 30×30 cm (Händer)
 • 30×50 cm (Händer)
 • 46×76 cm (Ansikte)
 • 50 x100 cm (Ansikte)
 • 70×140 cm (Dusch & Bad)
 • 95×150 cm (Dusch & Bad)

Serena har lyxkänsla, tack vare sin täthet på hela 650 g/m².

Sequal-fibrerna är mycket miljövänliga  tack vare att de består av hundra procent återvunnet material.

Samtliga handdukar är certifierade med OEKO-Tex Standard 100.

Kollektionen Serena har även badrumsmattor.

Mjuk med hög kvalitet

Även handduken Clean Ocean innehåller även fibrer från initiativet Sequal. Därför är handdukar mer miljövänliga.  Kollektionen Clean Ocean är mycket användbar och mångsidig, då den består av handdukar och badlakan i hela sex storlekar och fyra olika färger. Handdukarna innehåller 80 procent bomull och 20 procent Sequal-fibrer.

Handduk Clean Ocean
Handduk Clean Ocean

Clean Ocean finns i storlekarna

 • 30×30 cm (Händer)
 • 30×50 cm (Händer)
 • 46×76 cm (Ansikte)
 • 50×100 cm (Ansikte)
 • 70×140 cm (Dusch & Bad)
 • 90×180 cm (Dusch & Bad)

Clean Ocean finns i färgerna

 • Vit
 • Storm
 • Fog
 • Oxford

Samtliga handdukar är certifierade med Oeko-Tex Standard 100.
Handdukarna har rundade hörn för att öka handdukens livslängd.
Tätheten är på 550 g/m². Det gör handdukarna mycket sköna och mjuka.

Inom Clean Ocean kollektionen finner du även miljövänliga Strandhanddukar, badrockar och badrumsmattor.

Block "header-mangdrabatt" not found

Lämna ett svar