Bra handdukar

Handduk Honeycomb Ljusgrå

Hur väljer man bra handdukar?

Alltför ofta hör man ”Handduk som handduk” yttras, men det kunde inte vara längre från sanningen. En handduk har ofta en komplicerad tillverkningsprocess med många olika faktorer om påverkar dess kvalité och livslängd. Mönster, bomullssort och vävtekniker varierar mycket och påverkar kvalitén i en färdig handduk. Därtill har vi alla olika smak och tycke som spelar in i vårt val när det gäller design och känsla i handduken. Det är inte alltid lätt att välja bra handdukar. Så, hur väljer man bra handdukar? Vad bör man tänka på och titta efter innan man bestämmer sig? Nedan är ett par korta råd för dig som letar efter bra handdukar.

Absorptionsförmåga

Absorptionsförmågan är beroende av flera kriterier. Handdukens täthet, bomullen som använts och tillverkningstekniken kan vara avgörande i hur mycket vatten din handduk kan absorbera. Den generella regeln är att en tätare handduk absorberar mer vatten. Även fler öglor kan vara avgörande då det innebär att kontaktytan mellan bomullen och vattnet ökar. Något man ska vara försiktig med är att vissa premiummärken har en kemisk beläggning på sina handdukar för att de ska kännas mjukare när man drar fingrarna över dem i butik. Detta gör ofta att absorptionsförmågan minskar. Beläggningen brukar dock gå ur efter några tvättar men resultatet blir oftast att handduken inte var så mjuk som man önskade.

Våra handdukar har inte en sådan beläggning utan vi förlitar oss till att handdukarna har en hög standard genom en balans av täthet, mjukhet och absorptionsförmåga. Med en täthet på 600gsm så har man garanterat en handduk i det tätaste laget, men samtidigt så är den tillräckligt lätt att hantera och torkar snabbare än en handduk som har 700gsm. En klar fördel för hygienen. Våra handdukar är också unika på det viset att de har dubbla öglor. Det innebär att två öglor dragits genom varje hål i grundväven istället för en ögla vilket ökar kvalitén och absorptionsförmågan, men även mjukheten och den lyxiga känslan i handduken.

OEKO-TEX Standard 100

Handdukar är en produkt som är i kontakt med vår hud varje dag. Var därför mycket noga med att välja en handduk som tillverkats med OEKO-TEX Standard 100 certifiering som garanterar att man inte använt sig av några hälsofarliga ämnen i tillverkningsprocessen. Detta är särskilt viktigt för alla barnfamiljer.

 Kvalité

Grundväv

Handdukarnas öglor vävs i en grundväv. Håll upp handduken mot en stark ljuskälla, till exempel en lampa. Försök se om ljuset skiner igenom i jämna och symmetriska punkter. En jämn och fin grundväv är en första indikation på att man håller i en kvalitetshandduk.

Sömmar och öglor

Titta på sömmarna, är de rakt och jämnt sydda? Veckla ut handduken och titta på öglorna. Det är viktigt att även de är jämna och fina. Öglorna är känsliga och kan lätt dras ut till en tråd med fingrarna. Du kanske har noterat att hotellhanddukar har mycket korta öglor medan handdukar som säljs i butik har längre öglor? Hotellhanddukar tvättas mycket oftare och har kortare öglor just därför att de inte ska kunna dras ut lika enkelt. Kortare öglor är därför att föredra. Nackdelen kan vara att kortare öglor inte ger samma mjuka känsla i handduken som långa öglor. Våra handdukar har relativt korta öglor, nästan lika korta som hotellhanddukar. I kombination med de dubbla öglorna får man en riktigt mjuk handduk som håller länge. För att säkerställa att handduken tål slitage så har vi sett till så att alla våra handdukar även har dubbla sömmar. Också det en likhet med hotell och spa handdukar.

Ludd

Det kanske säger sig självt, men man vill helst inte köpa en handduk som luddar. Det är inte ett tecken på bra kvalité. Undvik gärna handdukar som luddar när du rör dem. Risken är att tvättmaskinen blir full av ludd eller att du torkar dina barn eller dig själv och blir täckt av ludd.

Känsla

Vissa tycker om att vira in sig i en stor mjuk och fyllig handduk. Andra tycker om när en handduk ger en skrubbande känsla. Alla har vi olika preferenser och det är viktigt att vi skiljer på en skrubbande känsla man torkar sig, och känslan av att torka sig med ett gammalt sandpapper (även om vissa kanske föredrar det också). Det primära är att handduken uppfyller kraven ovan, att den har en viss täthet och att kvalitén är god. Därefter kan man titta på designen i handduken. Våran tätaste handduk är nästintill helt fylld av dubbla öglor vilket ger den en otrolig lyxkänsla. Våra två andra designer är mer för de som tycker om den skrubbande känslan. Den ena har en Honeycomb design vilket ger kroppen mer kontakt med grundväven och därmed en skrubbande känsla. Den tredje designen, Ocean, med de vackra vågiga mönstren ger faktiskt kroppen mest kontaktyta mot grundväven och en superb känsla av mjukhet och skrubb samtidigt.

När du väl valt en handduk som du är nöjd med – behandla den väl! En kvalitétshandduk håller i många år om man vårdar den väl. Det blir en långsiktigt en mycket bra investering för både huden och plånboken – det är då man vet att man valt bra handdukar! Se vårt urval av bra handdukar i webshopen.

2 tankar om “Bra handdukar

  1. Pingback: Läs allt du behöver veta om handdukar hos Brödernas Textil

  2. Pingback: Handla handdukar online - Brödernas Textil - Sköna handdukar

Lämna ett svar