Prisvärda handdukar

Badhandduk Elegance Vit

Prisvärda handdukar är handdukar som håller tvätt efter tvätt och som i flera år behåller sin goda kvalité och absorptionsförmåga.

Välj handduk med lite eftertanke. Det är ofta värt att investera ett par kronor extra för att få en handduk man inte behöver byta ut ofta.

En prisvärd handduk är inte bara en god investering men kan även bidra till välbefinnandet i morgon och kvällsritualen eller efter badet och duschen.

Tänk på att vi alla är olika och har olika preferenser gällande handdukar. Vissa tycker om en skrubbande känsla efter ett varmt bad eller dusch, andra tycker om att vira in sig i en mjuk och skön handduk.

Absorptionsförmågan är dock ändå handdukens huvudfunktion. En riktigt bra handduk torkar vid första svepet och fortsätter att absorbera vatten men lämnar huden fuktig.

Vad kännetecknar prisvärda handdukar?

Design

Kvalité och design är ofta något som väger in i intrycket huruvida en handduk är prisvärd eller inte. Stil är väldigt personligt och vi vill ofta ha en handduk som faller oss i smaken.

Design kan därför vara avgörande huruvida vi tycker att en handduk är prisvärd. Ju mer tilltalande design, färg, motiv och detaljer på en handduk är desto mer villiga är att vi att ge ett par kronor mer för just den handduken.

Handdukar kommer i flera former och design. Just nu är det trendigt med runda handdukar att ha med sig till stranden. Många tillverkare har också handdukar i säsongens trendigaste färger och med olika motiv.

I Sverige använder vi oftast handdukar i storlekarna 30x50cm (händer), 50x70cm (ansikte) och 70x140cm (dusch). I andra länder har handdukarna andra former och storlekar beroende på vad som är populärt.

Handdukar kan vara en bra inredningsdetalj. Det är enkelt att förändra intrycket av ett badrum till exempel genom att variera handdukarna som är framme.

Randiga handdukar kan ge ett striktare intryck.
Handdukar i pastellfärger kan ge ett mjukare intryck.

Har du ett stilrent badrum kan du välja en mjuk och fyllig handduk utan mönster för att lyfta den lyxiga känslan i badrummet.

Om du vill ha kontrast så kan du välja en handduk med mönster i väven och öglorna eller färgerna och motivet.

bomull
Våra prisvärda handdukar är av 100% bomull 

Kvalité

Kvalitén kan vara desto svårare att upptäcka. Hur vet du att just den här handduken kommer att ha en god absorptionsförmåga? Kan du vara säker på att handduken du köper kommer att behålla sin mjukhet i fler år efteråt? Kommer handduken att krympa efter några tvättar?

Det är väldigt svårt att på förhand veta detta.

Det finns vissa saker man kan titta efter för att öka chansen att få mer prisvärda handdukar.

Många premiumhanddukar har en beläggning som gör att de känns mjukare och skönare i butik när du köper dem. Beläggningen dämpar absorptionsförmågan men försvinner dock när du tvättar handdukarna.

Handdukens mjukhet har mycket att göra med hur hårt vatten du har i området där du bor. Hårdare vatten gör att bomullen i kläder och handdukar känns strävare och tappar sin mjukhet.

Majoriteten av Sveriges grundvatten är mjukt vatten. I vissa områden har vi dock hårt vatten. Hårt vatten kan innebära att du måste använda lite mer tvättmedel vid tvätt.

Ett tips är dock att inte dosera för mycket tvättmedel. Undvik att använda sköljmedel helt och hållet då det försämrar handdukens kvalité och absorptionsförmåga.

Stockholm archipelago
Ta hand om miljön så tar miljön hand om dig

Luddar handduken redan i butik? Detta är relativt enkelt att upptäcka. Gnugga fingrarna försiktigt mot handduken så ser du huruvida handduken släpper fibrer eller ej. Det är ingen härlig upplevelse att torka sig ren med sin nya handduk bara för att få pilla bort ludd från kroppen direkt efteråt.

Det spelar ingen roll om handduken har en hög täthet om den släpper bomullsfibrer och luddar redan i butik.

Även om alla handdukar släpper ifrån sig lite bomullsfibrer under användning så ska mängden ludd vara knapp synlig för ögat. En kvalitetshandduk ska helt enkelt inte ludda.

Se till detaljerna

Att vinstmarginaler är oerhört viktigt för alla företag är inget att sticka under stol med. Tyvärr innebär detta att man sparar in på detaljerna vid inköp och tillverkning av handdukar. En sådan detalj är till exempel sömmarna.

Även de flesta premiumhanddukarna har enkelsömmar i kanterna. Dubbla sömmar gör att handduken tål att användas och tvättas oftare.

Titta noga – handdukar du använder på dyrare hotell har ofta dubbla sömmar. Syftet är nämligen att de ska hålla längre och kunna tåla att tvättas på daglig basis.

Det primära syftet med handdukar som säljs i butik är dock oftast att de ska kännas bra i butiken. Därav beläggningen som vi nämnde ovan men även enkelsömnarna. Det är helt enkelt en detalj många inte tänker på.

Dubbla sömmar gör att handdukarna kan tvättas oftare och att kanterna på handdukarna (som är insydda) inte släpper.

Sömmar
Dubbla sömmar är i en klass för sig

Dubbla öglor är en annan sådan detalj man sparar in på vid inköp då detta kostar mer att tillverka. Med dubbla öglor menas att man väver in två öglor i varje hål i grundväven. Fördelen är att handduken känns tätare och upplevs mjukare, men att även absorptionsförmågan blir bättre.

Längden på öglorna kan faktiskt också spela roll. Långa öglor får en handduk att kännas luftig. Samtidigt så blir det mycket enklare att öglorna släpper från väven och lämnar en tråd som hänger mitt på handduken.

Hotellhanddukar brukar oftast ha kortare öglor just för att de ska kunna hålla längre. För korta öglor, och för högt gsm värde (täthet) på handduken kan få den att kännas för tät och absorptionsförmåga kan minska.

Det är viktigt att hitta en balans.

Högt gsm värde, täthet, kan tyckas attraktivt vid en första anblick men det är faktiskt bara en del av helheten.

Om en tät handduk luddar så är den inte mycket att ha oavsett.

En bra balans är att ha lite längre öglor än hotellhanddukar och en täthet som inte överstiger 600-650gsm.

Enklast är att jämföra ett par handdukar från olika tillverkare i butik så märker man fort vilka öglor som är långa respektive korta.

Täthet

En kvalitétshandduk känns lyxig och skön när den uppnår en viss täthet. I regel brukar man säga att handdukar som har en täthet över 500 gram per kvadratmeter börjar räknas som tätare handdukar.

Intervallet för handdukar som räknas till de lyxigare är oftast mellan 500 och 720 gram per kvadratmeter i täthet. En för tät handduk torkar långsammare och är tyngre att hantera. 600 gram per kvadratmeter är en bra balans.

Tätheten på handdukarna är inte bara viktig för absorptionsförmågan. Fuktig textil som torkar långsamt har större risk att samla på sig bakterier.

Efter användning av handduken är det därför bra att hänga upp den på tork på en luftig plats.

Det är inte bara öglorna som ska vara täta för att en handduk ska hålla en god kvalité. Grundväven är faktiskt stommen i handduken och avgörande för handdukens kvalité. Det är i grundväven som man fäster öglorna och sömmarna.

handduk och katt
Sköna handdukar uppskattas av alla

Ett tips är att hålla upp en handduk mot en stark ljuskälla. Det är normalt att visst ljus sipprar igenom handdukens grundväv. Men, om man upplever att det är för mycket ljus som syns igenom, samt att ljuspunkterna är asymmetriska så kan det vara ett tecken på att grundväven inte är vävd tillräckligt bra.

Krympning

En handduk är gjord av bomull och därmed kommer den att krympa vid de första tvättarna. Det är inte ovanligt att en handduk krymper ca tre procent. Om du handlar via en e-butik så brukar det oftast stå i produktinformationen. I en butik kan det vara svårare att få veta detta på förhand.

Undvik att köpa handdukar som har en högre krympningsgrad då det kan se underligt ut efter en tvätt. Särskilt på duschhanddukar som är längre (140cm) kan en krympning på sju till tio procent ge en betydande effekt.

Hängögla

Det finns flera varianter på själva hängöglan på handdukar. Allt från plast till bomull, tyg och gummi. Detta är förstås i mångt och mycket en smaksak men titta gärna hur hängöglan är fastsydd i själva handduken. Verkar den vara ordentligt fäst i handduken så är risken mindre att den släpper upp.

Titta också efter placering, särskilt vid långa och stora handdukar då handdukskrokarna hemma kanske är placerade lägre än 140 cm från golvytan.

De flesta duschhandukarna i Sverige är minst 140 cm långa. Huruvida hängöglan är placerad på kort eller långsidan kan vara avgörande för om handduken till viss del kommer att ligga på golvet när den torkar.

Hälsa och Miljö

Något som är oerhört viktigt när du köper handdukar är att titta efter en OEKO-Tex märkning. Handdukar är en produkt som används i kontakt med huden på daglig basis. De ska också kunna användas av hela familjen, men framförallt av barn.

Barns hud är känsligare än vuxnas och därför ställs det högre krav på produkter som kan användas av barn.

baby handduk
Välj rätt handdukar och slappna av på riktigt

Handdukar tillhör den högsta produktklassen i OEKO-Tex. Ju intensivare hudkontakt en produkt har och ju känsligare huden är, desto strängare är de humanekologiska kraven som ska beaktas.

OEKO-Tex är en internationell standard som oberoende av statliga institutioner kontrollerar textiltillverkare i hela världen. I de flesta fallen är OEKO-Texs regelverk strängare än de nationella kraven på textiltillverkning.

Om du vill ha verkligt prisvärda handdukar så ska du välja en som inte riskerar att utsätta dig för hälsofarliga ämnen och som inte är miljövänligare.

Sammanfattning

Som nämnts ovan, prisvärda handdukar ska kunna användas på daglig basis i flera år. De ska därför tåla att ha med till gymmet, simhallen eller andra sportsliga aktiviteter.

De ska vara vackra och inte bara fylla sin funktion med hög absorptionsförmåga men även vara en vacker inredningsdetalj i hemmet.

De ska kunna användas av hela familjen varje dag utan att du ska känna dig orolig för huruvida farliga ämnen använts vid framställningen. Se till att välja handdukar med de små detaljerna som vissa sparar in på för att öka sina vinstmarginaler. Välj självklart en handduk som faller dig i smaken, med en unik eller klassisk design. Vilket som än tilltalar just dig.

Och kom ihåg, förutom att handduken ska hålla i flera år så ska den vara en njutning att använda och vara skonsam mot huden och miljön.

Ser vårt utbud av handdukar här.

Våra handdukar vävs i Portugal av familjeföretag med flera generationers erfarenhet av just handdukstillverkning. Portugals textiltillverkare är världskända för sin goda kvalité och levererar textil och läderprodukter till världens främsta modehus. Våra handdukar är designade i Sverige och har en utmärkt kvalité samt en mycket god absorptionsförmåga.  

Brödernas Textil

En tanke om “Prisvärda handdukar

  1. Pingback: Läs allt du behöver veta om handdukar hos Brödernas Textil

Lämna ett svar