Återanvänd dina gamla handdukar

Hundhandduk

De flesta av oss har ett par handdukar som är lite för gamla för att se vackra ut i badrummet, eller så är de lite för slitna för att fylla sitt syfte att absorbera vatten som de brukade göra. Du kanske känner att det är dags att ge ditt badrum ett lyft och inreda med nya vackra handdukar. Ett par gamla vänner kanske stannar över helgen hos dig och du vill ha fina gäst och badhanddukar framme.

Vad gör man med sina gamla handdukar?

Man kan återanvända sina gamla handdukar på många sätt. Det finns flera anledningar till att spara dem för andra ändamål. Handdukar är väldigt praktiska även utanför badrummet, och särskilt när de blivit slitna och gamla.Kasta därför inte dina gamla handdukar bara för att de inte får plats i badrummet. Tänk på miljön och gör dig själv en tjänst då du säkerligen kommer att behöva dem i olika situationer trots all.För att inspirera dig att återanvända dina gamla handdukar så har vi gjort en lista med tips på vad du kan använda dem till.

Lägg dem i bilen

Bilen är en typisk plats där man för eller senare råkar spilla något. För barnfamiljer är ett par gamla handdukar i bilen guld värda. Förvara ett par handdukar i bagageutrymmet eller i handfacket i sidan av dörren. De är perfekta att använda när det är dags att torka upp kaffet från sätet, damma av panelen, eller när du hämtat barnen från en lerig fotbollsträning och de råkar lämna ett par avtryck runtomkring sig.Handdukar kan du även använda som skydd för din stolsdyna och tygklädsel till exempel. Särskilt om det har regnat ute och kläderna är våta så kan det vara bra att vattnet inte sätter sig i sätena vilket i längden kan skapa en unken lukt i bilen.

Bilhandduk
Handdukar är bra att damma av bilpanelen med

Använd dem till städning

Handdukar blir perfekta trasor efter ett par år när de nått slutet av sin livslängd. Om du har större badhanddukar eller duschhanddukar så kan du skära dem i mindre bitar som passar för ändamålet.Handdukarnas mjuka textur kan vara fördelaktig att använda på vissa ytor i hemmet. De passar perfekt för städning och rengöring både inomhus och utomhus, eller i garaget.I garaget till exempel är de perfekta att torka händerna med. När man arbetar med verktyg etc så kan händerna bli ganska smutsiga. Det vore synd att använda en helt ny handduk att torka sig med. Använd hellre en gammal handduk du inte kommer att inreda ditt badrum med.Behöver du torka av fett från maskiner och verktyg, eller till och med sågspån så är en gammal handduk perfekt att använda sig av. Du kan till och med torka av ytterdörrar vid behov eller bilen och fälgarna.För inomhusbruk så kan man använda handdukar till att svepa bort spindelväv och damm i sommarstugan till exempel. Tack vare sin uppsugningsförmåga så är de bra till att torka upp spill i hemmet.Det är dessutom betydligt miljövänligare att återanvända sina gamla handdukar än att köpa nya trasor eller dukar för just städning. Handdukar tvättas och återanvänds oftast medan vi har en tendens att köpa nya tvättrasor när vi tycker att de är förbrukade.

Handdukar skyddar dina saker vid flytt

Har det blivit dags att flytta och du vill helst inte ta med dig dina gamla handdukar? Det kan vara lockande att kasta dem istället för att packa ner dem till ditt nya boende. Vi rekommenderar att du gör dem till en del av packningen istället.Handdukar är ju mjuka och oftast relativt stora. Använd dina gamla handdukar som skydd för känslig packning. Svep en handduk runt dina ömtåligare saker så får du ett extra skydd och det är mindre risk att de går sönder. Detsamma gäller till exempel om du ska låta ömtåliga saker stå i förvaring.Handdukar kommer faktiskt väldigt väl till bruk när man ska frakta möbler och annat i bilen eller släpvagnen. Man vill helst undvika att lägga sin fina vita möbel mot bilinteriören (och tvärtom) med risk för att skada ytorna på både bil och möbel. Vårt tips är att lägga ett par handdukar under och mellan det du fraktar samt bilens ytor. Det är mycket smidigare också att kunna använda handduken för att hjälpa till att dra ut möbeln för att lyfta den enklare ur bagageutrymmet.Om du inte har några planer på att flytta eller handla möbler inom kort så kanske dina vänner och bekanta har det. Skänk handdukar till dem och tipsa om hur de kan använda dem.

Handdukar skyddar dina köksvaror och inredning

Det kan ofta vara ont om plats i köksskåpen och i lådorna så staplas stekpannor, kastruller och grytor på varandra. Risken är att de skrapar mot varandra och förstörs när man lyfter dem och lägger dem åter på plats.Skär till en liten bit handduk och lägg den mellan pannorna och kastrullerna så slipper du onödiga skador på dina dyra köksvaror.På samma vis kan man också skära till en liten bit handduk och skydda sin inredning med. Till exempel kan handduken vara användbar att lägga under blomkrukor och vaser så att de inte skrapar mot ytan de står på.

Handdukar är jättebra picknick och strandfiltar

Att handdukar används till stranden är mer eller mindre en självklarhet. Dock så brukar de oftast räcka till en person. Har du ett par strand, eller till och med badhanddukar så kan du faktiskt sy ihop dem till en större strandfilt som både din och dina vänners familj kan sitta på och umgås på stranden. På så vis slipper man sanden som alltid kommer upp mellan två handdukar.Har du badhanddukar i olika färger och mönster så kan du sy ihop en ganska fräck filt i den storlek du önskar. Barnen kan ordna sin egna picknick i trädgården och ha en alldeles egen filt att leka med.Det är perfekt att använda sina gamla handdukar för husdjuren att vila sig på när ni är nere på stranden. På så vis slipper vovven åtminstone få en del av sanden i pälsen och får ha sin egna filt att ligga på. På samma vis kan man även återanvända sina handdukar till att torka av de lekfulla husdjuren oavsett väder och aktivitet.

Bädda och lek med dina husdjur

Använd dina gamla handdukar till att skapa en mjuk bädd för dina husdjur. Det finns massvis av bäddplatser för husdjur man kan köpa idag, allt ifrån dyra handsydda sängar från Italien till enklare varianter. Vi älskar ju våra husdjur och de är en del av familjen. Använd handduken på bäddplatsen eller, om det är en handduk i bättre skick, som en snuttefilt.För detta ändamål kan det vara lämpligare att bädda favoritplatsen med handdukar du önskar byta ut istället på grund av att de inte passar inredningen snarare än de som blivit för gamla och slitna.Äldre och slitnare handdukar kan du knyta ihop ena änden av handduken till en större knut så har du en kul leksak för dig och din hund.

Hundhanddukar
Handdukar håller dina nära och kära torra

Ge handdukarna ett nytt hem

Vårt sista tips är att skänka bort handdukarna till de som behöver dem mer. Om du inte har någon nytta av handdukarna längre så bör du höra med din lokala välgörenhetsorganisation eller hjälp för hemlösa. Det finns många som kan ha nytta av handdukarna, särskilt om de är i bra skick men helt enkelt inte passade inredningen längre. Även de slitnaste handdukarna kan komma till nytta hos ett center för herrelösa hundar och utsatta djur till exempel. Hör dig gärna för i området om det är någon som har behov av handdukarna innan du slänger dem. Vi rekommenderar att man tänker på miljön och återanvänder sina handdukar så gott man kan. Handdukar är väldigt praktiska i många sammanhang även när de inte är lika trendiga och fina som när du köpte dem. Vi på Brödernas Textil strävar efter att erbjuda dig fina handdukar som håller i många år framöver. Samtidigt vill värna om miljön och tipsa om olika sätt att återanvända dina handdukar. En bra handduk ska vara en god investering för dig och din familj. Om du har fler tips på hur man kan återanvända sina handdukar så tar vi tacksamt emot dem!

2 tankar om “Återanvänd dina gamla handdukar

  1. Pingback: Återvinning av handdukar - Brödernas Textil - Sköna handdukar

  2. Pingback: Köp handduksset billigare - Brödernas Textil

Lämna ett svar