Rätt handdukar är bra för miljön

Miljövänliga handdukar

Vi har blivit mer miljömedvetna och tänker på effekten vi har på vår miljö och natur runt omkring oss. Det är en positiv förändring som sker hos oss alla i hur vi använder våra resurser på ett bättre och mer hållbart vis.

Det handlar inte bara om hur vi producerar det vi anser oss inte kunna leva utan som till exempel energi, fordon, kläder, våra hem och till och med vår föda. I lika stor utsträckning handlar det om hur vi förvaltar det vi har, återvinner och tar avstånd från slit och släng samhället.

Du kanske inte har tänkt på det men hur du väljer dina handdukar, hanterar dem och återanvänder dem kan påverka miljön och även din privatekonomi.

Vissa företag har insett att frottehanddukar är ett bättre alternativ än vanliga pappershanddukar både för miljön och den egna ekonomin.

Se bara på Friskis och Svettis till exempel som bytt ut alla pappershanddukar på sina gym till gymhanddukar. De kan återanvända samma handduk i flera år samtidigt som deras kunder får en trevligare upplevelse under sina träningspass. En snilleblixt tycker vi på Brödernas Textil!

Även många finare restauranger har bytt ut pappershanddukarna mot frottehanddukar i toaletterna till exempel. Som gäst är det betydligt trevligare att se mjuka handdukar vackert ihoprullade i toaletten man kan torka händerna med istället för en torr pappershandduk.

Hur kan du påverka miljön och din egna privatekonomi positivt genom ditt val av handdukar?

Innan du köper handdukar

När vi investerar i något så tenderar vi att se på den omedelbara utdelningen vi får. Majoriteten av oss tänker oftast kortsiktigt vilket leder till att vi vill känna att vi får en bra deal omgående.

Det, tillsammans med att man oftast faktiskt vet relativt lite om vad man ska titta efter för att välja en bra handduk som inte bara fyller sitt syfte men också kommer att hålla i många år, gör att man i regel agerar på pris, eller association via varumärke. Till exempel, de tillverkar bra och dyra kläder, därav bör även handdukarna vara lika bra.

När du ska köpa nya handdukar så tycker vi att det är viktigt att du har vissa saker i åtanke.

Ställ gärna följande frågor innan du köper en handduk:

  • Vill jag att handdukarna ska hålla i många år?
  • Vill jag att handdukarna ska vara skonsamma för miljö och hälsa?
  • Kommer dessa handdukar innebära att jag sparar pengar långsiktigt?
  • Har dessa handdukar hög kvalité?

Hur kan du veta om handdukarna kommer att hålla i många år?

Det är så klart svårt att förutspå, men det finns vissa saker som är bra att ha i åtanke som kan påverka livslängden och kvalitén.

Vikten är viktig

Initialt bör du titta efter handdukens gsm-värde. Gsm står för grams per square meter och är måttet för vikten av din handduk per kvadratmeter. Ju högre gsm värde en handduk har desto mer bomull och fibrer består din handduk av.

En handduk som har ett högt gsm värde bör kännas mjuk och behaglig längre än en handduk med ett lågt gsm värde. Handdukar som väger från 550gram per kvadratmeter och uppåt räknas som täta handdukar. Handdukar från Brödernas textil väger 600gram per kvadratmeter.

Vita handdukar Elegance
Täta handdukar är mjuka och behagligare mot kropp och ansikte

Sömmar

De allra flesta handdukarna har endast en söm i ändarna. Lyxiga hotellhanddukar brukar ha dubbla sömmar för bättre hållbarhet och kvalité. Dubbla sömmar förlänger handdukens livslängd och förhindrar att ändarna släpper och förstör handduken.

Öglor

Det finns en anledning att hotell använder sig av handdukar som har korta öglor. En handduk består av en grundväv och öglor som träs igenom grundväven. Längden på öglorna kan ha en betydande roll för handdukens livslängd. Korta öglor innebär en mindre risk att öglan dras ur grundväven.

De flesta handdukarna som säljs i affärerna brukar ha långa öglor. Anledningen är helt enkelt att de känns pluffsigare.

Handduk Honeycomb Ljusgrå
Korta öglor och hög täthet är en bra kombination

Funktionalitet

En handduk ska primärt absorbera vatten väl. Något du kanske inte tänkt på är att många textilprodukter behandlas med ett medel som gör att textilen känns mjukare. För kläder kanske det inte har en så stor effekt. Men för handdukar är effekten att bomullsfibrerna inte absorberar vatten lika bra som de borde. Resultatet blir istället att du köpt en mjuk filt som inte kan absorbera vatten särskilt väl.

En handduks livslängd har till stor del att göra huruvida du finner den attraktiv och behaglig snarare än om den fortfarande är funktionell till viss grad. Med det menar vi att vi har en tendens att göra oss av med handdukar som inte passar in i hemmet längre på grund av att den blivit omodern eller inte passar in i den nya inredningen. Det kan också vara som så att en ögla eller ände lossnat och vi känner att handduken inte är lika vacker helt enkelt.

Välj därför handdukar som kommer att kännas behagliga under lång tid, som kommer att fortsätta vara lika funktionella och vackra i flera år framöver. Det kommer definitivt att ha en effekt på din plånbok om du tänker på tipsen ovan innan du investerar i nya handdukar nästa gång. Samtidigt kommer miljöpåverkan också att bli minimal då du inte behöver byta ut dina handdukar lika ofta.

Hälsa

Köp alltid handdukar som är OEKO-Tex certifierade. Likt alla andra textilprodukter så behandlas bomullen under tillverkningen med olika medel. Som du säkert förstår så är inte bomull naturligt blå eller gul, textilen måste färgas i olika steg.

En OEKO-Tex certifiering garanterar att inga cancerogena eller allergena ämnen använts vid tillverkningen. Detta gäller hela vägen från att bomullen odlas till att textilen och produkten tillverkas.

Handdukar är en produkt man använder dagligen och är i direkt kontakt med vår hud. OEKO-Tex ställer därför höga krav på hur handdukarna får tillverkas. OEKO-Tex har ibland högre krav än nationella lagar och det är definitivt att rekommendera att man köper handdukar med OEKO-Tex märkning, särskilt för barnfamiljer.

Ta väl hand om dig och miljön genom att se till att inte stödja användning av hälso och miljöfarliga ämnen vid tillverkning av textil.

OEKO-Tex Standard 100

Tvättning

Handdukar trivs bäst om du tvättar dem tillsammans med andra handdukar i liknande färger. I början kan handdukar släppa lite av sin färg. Om du inte är försiktig så kan det påverka andra kläder som tvättas samtidigt med handdukarna. Efter ett en-två tvättar så bör risken för detta försvinna.

Vi rekommenderar att man fortsätter tvätta handdukar separat och inte tillsammans med andra kläder som underkläder eller strumpor till exempel. En viktig skillnad här kan vara värmen på vattnet som viss textil kräver.

Handdukar kan tvättas i olika gradantal från 40 grader och uppåt. Våra handdukar tvättas i 40 grader vilket är skonsammare för miljön och för din ekonomi. Det är klart fördelaktigare att tvätta på ett lägre gradantal då mindre energi konsumeras.

Använd inte sköljmedel

Undvik att använda sköljmedel när du tvättar dina handdukar. Sköljmedel påverkar fibrerna så att absorptionsförmågan minskar. De flesta bloggarna rekommenderar att man använder sig av lite vinäger istället för, eller kombination med, tvättmedel när man ska tvätta för att hålla handdukarna mjuka.

Minska mängden tvättmedel

Fundera gärna på om du kan använda dig av mindre tvättmedel när du tvättar generellt, inte bara när du tvättar dina handdukar. Att minska mängden tvättmedel är ett bra sätt minska den negativa effekten som till exempel tensider, parfymer och andra kemikalier har på våra vattendrag.

Ett enkelt sätt att minska mängden tvättmedel är att undersöka om ditt hushåll ligger i ett område som har mjukt vatten. 80% av vattnet i Sverige är mjukt vatten så chanserna är stora att du också har mjukt vatten hemma. Mjukt vatten innebär att du kan använda mindre tvättmedel när du tvättar. Sköljmedel kan man faktiskt klara sig utan.

Tänk på att tvättmedel irriterar huden. Det finns därmed flera fördelar med att minska mängden tvättmedel när det är dags att tvätta.

Kom ihåg att alltid köpa Miljömärkt eller Svanenmärkta produkter så gör du miljön en tjänst.

Du kan läsa mer om hur du kan vara miljösmart på Naturskyddsföreningens hemsida

Torkning

Om du har möjlighet så rekommenderar vi att du hänger upp handdukarna för torkning. Undvik att använda torktumlare då den ökar din energiförbrukning men även sliter på handdukar och annan textil. Se till att handdukarna hänger på en plats med luftcirkulation så torkar de snabbare.

Miljövänliga handdukar
Att lufttorka tvätten är bra för miljön

Till vardags

Nu när du investerat i ett par fina handdukar och vet hur du ska tvätta dem så undrar du säkert hur ofta man ska tvätta handdukarna.

Det beror lite granna på hur ofta du använder dem så klart, men även hur du hanterar dem efter användning.

Handdukar bli fuktiga vid användning. Generellt så ska man undvika att samla sina handdukar på hög och låta dem stå efter användning. Se till att hänga upp dem och låt dem torka ordentligt.

Öppna badrumsdörren en bit efter att du duschat och hjälp ventilationen att göra sitt. Tanken är att badrummet ska bli torrt snabbare och att handdukarna ska få tillgång till luft med mindre fuktighet så att de kan torka snabbare.

Häng hellre upp en handduk och låt den torka direkt efter användning istället för att direkt lägga den i tvättkorgen där den får ligga fuktig. Bakterier stormtrivs nämligen i värmen och fukten och sätter sig i textilen.

Om du följer rådet att hänga upp handduken direkt efter användning så håller sig handduken fräsch längre, vilket betyder att du kan tvätta mer sällan.

Handduk Elegance Antracit
Bra handdukar kommer att vara lika fina i många år framöver om du behandlar dem väl

Summering

Om du vet vad du ska leta efter när du handlar handdukar så kan du med fördel investera i ett par kvalitétshanddukar. Du kommer på sikt att spara en hel del pengar genom att inte behöva byta ut dem så ofta.

Det är inte kul att köpa handdukar som luddar på kroppen efter användning, som har dålig absorptionsförmåga eller helt enkelt krymper 8-15% vid första tvätten som vissa billigare handdukar gör.

Investera hellre i ett par handdukar som har förutsättningar att hålla i många år framöver med en klassisk design vilket också gör att de kan användas oavsett vilken inredning man har hemma.

Sätt hälsan och miljön främst, det kommer du att tjäna på oavsett. En OEKO-Tex certifiering är något av ett krav skulle vi vilja påstå när du ska köpa en handduk. Att föredra är också att kunna tvätta handdukarna i lägre gradantal.

Gör som hotellen som tvättar sina handdukar på daglig basis – tänk hållbarhet och livslängd!

Välj handdukar med kortare öglor och dubbla sömmar. Lyxa till det och välj en tätare handduk så håller den sig mjuk och skön länge.

Våra handdukar vävs i Portugal av familjeföretag med flera generationers erfarenhet av just handdukstillverkning. Portugals textiltillverkare är världskända för sin goda kvalité och levererar textil och läderprodukter till världens främsta modehus. Våra handdukar är designade i Sverige och har en utmärkt kvalité samt en mycket god absorptionsförmåga.  

Brödernas Textil

Lämna ett svar