Lyxiga handdukar

I den här bloggen tänkte jag dela med mig lite av vad vi anser utmärker lyxiga handdukar och vad man kan tänka på när man ska välja en handduk.

En lyxig handduk är en handduk man ska trivas med som ska fortsätta vara mjuk, skön och hålla en hög kvalité i många år.

På Brödernas Textil arbetar vi dagligen med att söka efter badrumstextil som håller högsta möjliga kvalité. En av utmaningarna är att bedöma huruvida en handduk håller en tillräckligt hög standard och kvalité för att kunna bevara den lyxiga känslan även efter flera års tvätt och användning. Som konsument ställs man inför samma utmaning.

Jag hoppas kunna förmedla vidare ett par goda råd och ”aha”-tips som kan vara bra att ha med sig när man bestämt sig för att investera i ett par handdukar man gärna vill ska vara mjuka, sköna och ge en känsla av lyx i flera år framåt.

Nedan berättar jag mer om ett par saker man kan titta efter när man väljer att köpa handdukar, men även ett par saker vi tittar på när vi väljer att inte ha med vissa handdukar i vårt sortiment. Oavsett vart ditt nästa köp av handdukar blir så kommer det förhoppningsvis hjälpa dig att göra ett bra val.

Varumärke kan vara en viktig aspekt av vad som kännetecknar en lyxig produkt men jag har valt att inte ta med det i tipsen nedan. En av anledningarna är att upplevelsen av ett varumärke kan vara subjektivt och skiljer sig från person till person. Varumärket i sig kan vara en garant för att produkten håller en viss kvalité. Men, det är främst kvalitén jag fokuserar på i vad som utmärker lyxiga handdukar.

Lyxiga handdukar kännetecknas av:

 • Bra bomull
 • Täthet (Mjuka och fylliga)
 • God absorptionsförmåga
 • Vacker lyster
 • Kvalitétskänsla
 • Vacker design

En lyxig handduk bör utmärka sig på alla punkter ovan. En tät och fyllig handduk med god absorptionsförmåga, vacker lyster och sömmar som håller i flera år är en handduk du kan njuta av länge.

Alla punkterna ovan kokar ner till två saker:

 • Bomullen
 • Väveriet

För att laga en god middag behövs bra råvaror och en bra kock. Precis som med det mesta som ska produceras, tillverkas eller tillagas så är råvarorna tillsammans med kompetensen i hur man hanterar dem avgörande.

Det kan dock vara svårt som konsument att urskilja vad som är bra råvaror, och vad som utmärker ett duktigt väveri när det gäller badrumstextil. Allra bäst vore om man kunde få all nödvändig information på förhand, så att man vet vilka kontrollfrågor man ska ställa. Det är upp till oss butiker att dela med oss av vår kunskap och erfarenhet om våra produkter så att du som konsument kan välja det som passar dig allra bäst.

Vi börjar med den allra viktigaste ingrediensen – bomullen.

Lyxiga handdukar vävs av fantastisk bomull

Med risk för att nörda ned mig lite på detaljnivå om bomull nu så finns en väldigt kort summering längre ned. Men, om du vill kunna imponera på middagsgästerna med lite ”fun facts” om ditt senaste val av badrumstextil så får du gärna läsa vidare 🙂

Bomull odlas på flera platser i världen. För att trivas väl kräver den särskilda förhållanden. Både jordmån, klimat och tillgång till vatten behöver vara optimalt för att bomullen ska kunna växa och utveckla långa fibrer. Och, det är just bomullen med de långa fina fibrerna vi är på jakt efter.

Det finns fyra olika typer av bomull som odlas kommersiellt:

Utav dessa fyra är det de två första som står för merparten av all bomull i vår textil idag.

De två sistnämnda sorterna används endast i mindre utsträckning, lokalt och för vissa traditionella klädesplagg eller inom traditionell medicin.

Kammad Bomull

Ordinarie bomull odlas med skördetröskor vilket kan riskera att bryta och skada bomullsfibrerna. Om skadade eller brutna bomullsfibrer används vid vävning kan de ge en lite ruffigare textur och yta på textilen. Deras absorptionsförmåga blir inte heller lika god som när fibrerna är obrutna. För att säkerställa att bomullsfibrerna är så fina som möjligt kan bomullen kammas i efterhand så att brutna fibrer inte används under vävning.

Det enklaste sättet att känna skillnaden är att ta två olika handdukar och känna efter. Handduken som är vävd av kammad bomull bör ge en mjukare känsla.

Våra handdukar vävda med Kammad Bomull

Egyptisk bomull och Supima bomull

Det är ofrånkomligt att tala om lyxiga handdukar och inte nämna Egyptisk eller Supima bomull (Gossypium Barbadense).

Denna lyxigare och finare bomull utgör endast ca 10% av de årliga bomullsskördarna i världen. Gossypium Barbadenses bomullsfibrer är längre och finare än ”vanlig” bomull. Den är även känd som ELS, Extra Long Staple bomull.

Med längre fibrer kan man väva starkare textil samtidigt som textilen kan absorbera vatten bättre. Handdukar av Egyptisk och Supima bomull är inte bara starkare och ger bättre absorptionsfärmåga, den gör textilen mjukare och finare. Med bättre absorptionsförmåga har bomullen även goda förutsättningar att ta emot och bevara lystern i färgen i handduken.

Den Egyptiska bomullen har blivit vida känd världen över som den finaste bomullen man kan använda i badrumstextil eller till exempel sängkläder. Supima är ett namn för ELS bomull som odlas utanför Egypten, till exempel i regioner i USA, Australien, Israel och Peru där förutsättningarna är utmärkta för bomullsplantorna att utveckla de fina och starka fibrerna.

All bomull som odlas i Egypten är inte per automatik ELS bomull. Tyvärr har dess popularitet gjort att man ibland får tänka till om det verkligen rör sig om ELS bomull eller ej.

Ett tips är att läsa produktinformationen, titta på tvättlappen eller se om ytterligare information finns på handduken som lyfter vilken bomull den är tillverkad av.

Hos oss på Brödernas Textil har vi valt att samarbeta med väverier som använder sig av 100% Egyptisk äkta bomull och är stolta över sitt hantverk.

För dig som söker handdukar av den absolut lyxigaste bomullen så kan vi rekommendera 100% Superior Egyptian Cotton och den än exklusivare Egyptiska GIZA bomullen.

Egyptisk GIZA bomull

Egyptisk GIZA bomull är en alldeles exceptionell bomull som står i en klass för sig.

Den Egyptiska GIZA bomullen är relativt sällsynt. Endast 1% av Egyptens totala bomullsproduktion är av sorten GIZA bomull. Plantan odlas bara i ett litet hörn av nordöstra Nildeltat där förhållandena mellan jordmån, klimat och vatten är ideala för bomullen att utveckla extra långa, starka och fina fibrer.

Egyptisk GIZA bomull handplockas i ett par etapper under året för att säkerställa att man endast väljer bomullsplantor som har rätt mognadsgrad och inte är skadade eller brutna på något vis.

Således är badrumstextil av Egyptisk GIZA bomull förbehållet väverierna som avsiktligt vill tillverka produkter av allra högsta kvalité. Ett väveri som väljer att investera i att tillverka handdukar, badrockar och badrumsmattor av Egyptisk GIZA bomull siktar på att framställa produkter av allra högsta kvalité.

Handdukar av Egyptisk GIZA bomull är vävda av den lyxigaste och finaste bomullen på marknaden. Dess fibrer är längre och finare. Därmed kan textilen vävas starkare och bomullen kan absorbera vätska bättre. Tack vare dessa egenskaper absorberar textilen även färg bättre vilket bidrar till en ökad lyster i textilen under längre tid.

Hos Brödernas Textil hittar du ett par kollektioner som är vävda av den fantastiska Egyptiska GIZA bomullen. Mjukheten, den sköna känslan och kvaliteten är i en klass för sig. Det är få handdukar som vävs i en täthet på 800 g/m² med bomull så fin att den har antibakteriella egenskaper.

Våra handdukar vävda av Egyptisk GIZA bomull

Summering Bomull

Lyxiga handdukar vävs av den bästa bomullen.

 • Egyptisk GIZA bomull
 • Egyptisk ELS och Supima ELS bomull
 • Kammad bomull

Lyxiga handdukar vävs av fantastiska väverier

Det kanske är underförstått att man inte ska underskatta väveriets påverkan i handdukens kvalité men det är likväl viktigt att påminna om.

När man har tillgång till de finaste råvarorna så krävs kompetens och en känsla för detaljer för att kunna väva de lyxigaste handdukarna.

Vi har valt att samarbeta med väverier i bland annat Portugal med flera generationers erfarenhet av just badrumstextil. Textiltillverkningen i Portugal håller en hög standard och en stor del av kollektionerna i Europas modehus med allt från textiler och läderprodukter är tillverkat i Portugal.

Det är viktigt för oss att väverierna utmärker sig när det gäller kvalité. Sorema är ett väveri i norra Portugal som tillverkar badrumstextil åt flera stora och kända varumärken, även i Sverige. Soremas kompetens och kvalité får sitt fulla uttryck i det egna lyxvarumärket Graccioza.
Graccioza står för de allra lyxigaste handdukarna av toppkvalité.

Detta kan vara svårt att känna till på förhand när man väljer handdukar. Ett par tips är att titta på vilka detaljer tillverkaren lyfter med handdukarna. Nedan går vi igenom ett par saker man kan ha med sig inför sitt nästa köp.

Miljö och hälsa

Vi tycker att det är ett skallkrav att väverierna är OEKO-Tex Standard 100 certifierade. En sådan certifiering säkerställer att inga skadliga eller miljöfarliga ämnen använts vid tillverkning av handdukarna. Detta gäller även för sömmar och handduken som helhet.

Kika alltid efter en certifiering när du väljer textil. Du kan läsa mer om OEKO-TEX Standard 100 här.

OEKO-Tex Standard 100

Lyxiga handdukar är täta

En lyxig handduk ska vara mjuk och fyllig. Handdukar mäts ofta i täthet i form av g/m² eller GSM. Detta anger handdukens vikt per kvadratmeter och indikerar hur mycket bomull som vävts in i handduken. Nedan är en kort tabell för vad man kan anse vara en tätare handduk.

 • 300 – 400 g/m²
  Dessa handdukar är ofta lättare och luftigare. Hamamhanddukar brukar till exempel ha en täthet i det här segmentet.
 • 400 – 550 g/m²
  Klassiska frottéhanddukar har en täthet från 400 – 550 g/m².
  En handduk med en täthet på 550 g/m² är relativt tät men ändå inte inne i lyxkategoring.
 • 550 – 700 g/m²
  Mjuka och fylliga handdukar är tätare än andra. Få handdukar uppnår en täthet på 700 g/m². Dessa är väldigt fylliga, mjuka och sköna. Handdukar av Egyptisk och Supima bomull brukar finnas i det här segmentet.
 • 800 g/m²
  Superlyx! Hos Brödernas Textil finner du endast två kollektioner som har denna täthet och det är väldigt exceptionella och unika handdukar. Båda kollektionerna är vävda av Egyptisk GIZA bomull.

Slutfinish – Sömmar, form och ludd

Handdukar bearbetas på ett väveri för att hålla så hög kvalité som möjligt. Duktiga väverier ser till att handduken bevarar sin form, har god hållbarhet i många år och inte tappar sina goda egenskaper (genom att ludda till exempel).

Sömmar och form är något man kanske inte tänker på främst när man väljer handdukar. Oftast brukar man nog titta på huruvida handdukarna är mjuka och har en fin design. Därefter kanske man tittar på vilken bomull handdukarna är vävda av och tätheten.

Förtvättade handdukar

Jag tycker det är minst lika viktigt, om inte viktigare, att titta på huruvida handduken faktiskt kommer att bevara sin form efter en tvätt. Det här kanske låter märkligt och man glömmer nog bort det, men handdukar, likt kläder, kan krympa under tvätt.

Ibland kan man se i produktinformationen att handdukarna kan krympa upp till 6-8%. Om man räknar på detta så kan det innebära att en handduk i storleken 70x140cm, det vill säga en vanlig duschhandduk, kan krympa mellan 4,2 – 5,6cm och 8,4 – 11,2cm i respektive ände.

Titta gärna efter handdukar som är förtvättade. Det betyder att väverierna har investerat i att producera en handduk som tvättas på förhand för att bevara formen i största möjliga mån när du tvättar handduken hemma. En förtvättad handduk krymper nämligen endast minimalt, eller inte alls, vilket gör att formen bevaras. Din lyxiga handduk kommer att se likadan ut även efter tvätt.

Våra förtvättade handdukar

Sömmar

En annan viktig detalj är sömmarna. Man behöver inte vara en expert för att bedöma huruvida sömmarna är bra eller ej. Med ett par enkla knep kan man se sömmarna har goda förutsättningar att hålla länge.

Titta gärna först huruvida handdukarna har enkla eller dubbla sömmar. Dubbla sömmar har bättre chans att bevara resåren så att handduken inte släpper och riskerar att tappa formen. En frottéhandduk består nämligen av en grundväv med öglor sydda i grundväven. Sömmarna håller ihop grundväven och bevarar handdukens form.

Är sömmarna raka och snygga eller är de sneda och sydda över varandra? Det kanske inte påverkar hållbarheten om sömmen är lite sned så länge den håller resåren på plats. Däremot ger det ett bättre intryck om sömmarna går i rak linje och ser ut att vara korrekt sydda.

Ludd

En lyxig handduk ska helt enkelt inte ludda av sig. Det är oundvikligt att textil släpper ifrån sig lite bomull, särskilt om man använder textilen för att gnugga mot huden för att torka sig med som med handdukar. Däremot ska en handduk, lyxig eller ej, inte släppa ifrån sig ludd på din hud vid användning.

Handdukar kan tyvärr ludda om man torktumlar dem. Särskilt täta handdukar vävda av finare bomull. Vi rekommenderar inte att man torktumlar sina handdukar då det sliter på textilen. Dessutom är det varken ett miljövänligt alternativ eller bra för plånboken att torktumla sin textil. Här kan du läsa våra skötselråd och blogg för mer information.

Summering

Lyxiga handdukar

 • Är tätare
 • Behåller formen efter tvätt
 • Är OEKO-Tex certifierade
 • Har snygga sömmar med bra kvalitétskänsla

Lyxiga handdukar kännetecknas inte av:

 • Ludd
 • Formförändringar
 • Dåliga sömmar
 • Matt färg
 • Låg täthet
 • Avsaknad av certifieringar för miljö och hälsa vid tillverkning

Man kan ha funktionella handdukar som har väldigt god absorptionsförmåga men om de inte känns mjuka och sköna, eller har en mindre bra kvalitétskänsla överlag så är det svårare att kalla dem för lyxiga handdukar. Detsamma gäller till exempel även om lystern försvinner efter ett par tvättar och gör handduken tråkig och matt i färgen.

Lyxiga handdukar är en bra investering

Jag hoppas att du som läser har fått ett par bra tips och idéer inför ditt nästa köp av badrumstextil och i synnerhet handdukar. Tveka inte, hör gärna av dig till oss om du har frågor eller funderingar – vi försöker hjälpa till så gott vi kan.

En kvalitétshandduk som bevarar sina egenskaper, form och lyster i många år innebär att man inte behöver investera i nya handdukar. På så vis kan det vara värt att titta och läsa lite extra för att hitta rätt lyxiga handdukar.

Lämna ett svar