Bad & kultur världen runt

Hammambad

Varma bad, bastu, ångbad och utomhuskällor! Bad och spakulturen tar olika form världen över och att lära sig att slappna av som lokalbefolkningen under resan kan vara ett hett tips.I Sverige är vi välbekanta med den finska bastukulturen som vi i stor utsträckning anammat själva. Även mer exotiska varianter som hammambad har blivit allt populärare, framförallt som inslag i olika span. Men vad har man för badkultur i Japan eller Ryssland till exempel?Häng med när vi tar en titt på de olika badkulturerna i världen! Vem vet, du kanske får lite inspiration inför nästa resa med vännerna.

Rysk Banja

Den ryska banjan påminner väldigt mycket om den finska bastun. Precis som den finska bastun så har den ryska oftast ett förrum där man byter om och sedan ytterligare ett varmt rum där man badar. Bastun spelar en central roll i det ryska samhället.Enligt folksägnen har den ryska banjan även en ande, Bannik som sägs gömma sig under bänkarna i bastun. Det är en minst sagt rivig liten rackare som inte vill bli störd och kan kasta sten eller hälla hett vatten på dig om du stör honom i hans bad.Genom historien så har den ryska bastun avnjutits av alla samhällsklasser. De som utförde ett fysiskt arbete till vardags brukade besöka offentliga badhus där de kunde tvätta sig samtidigt. De som var mer välbärgade kunde avnjuta en privat bastu.För den som tar ett bad i en rysk bastu hör det till att man får ett knippe björkris att slå mot kroppen. Björkriset får fart på blodcirkulationen och hjälper kroppen att renas tillsammans med värmen i bastun.Läs gärna mer om traditionella ryska badhus här. Vi hjälper dig med den ryska vokabulären, var du hittar de kändaste badhusen för en genuin upplevelse i både Moskva och Sankt Petersburg.

Rysk Banja
Rysk Banja med traditionella björkkvistar

Vill du se vårt utbud av fina handdukar?

Japansk Onsen

I Japan föredrar man att bada i varma naturliga källor. Japan har påtaglig vulkanisk aktivitet tack vare att landet ligger på den kända eldringen runt Stilla Havet där jordens plattor rör sig i stor utsträckning.Tack vare dessa så har varma källor uppstått på många platser i Japan och dessa har nyttjats av lokalbefolkningen sedan urminnes tider. Den stora spridningen av traditionen att bada i källor kom nog i samband med buddhismens inträde i landet under 500-talet. Badandet hade, liksom även i ryska banjor, turkiska hammam en religiös anknytning som symboliserade rening, andlighet och återhämtning.Japanska onsen har funnits i tusentals år då de är baserade kring naturliga formationer. Precis som med övriga badhus så har de avnjutits av alla samhällsklasser genom historien.Det finns vissa seder man bör beakta när man besöker ett japanskt onsen.

Japansk Onsen, varma utomhuskällor
Japansk Onsen, varma utomhuskällor

Koreansk Jimjilbang

Liksom i Japan så har koreanerna välsignats med många varma källor att koppla av och svalka sig i. Att besöka de koreanska badhusen är något av en familjär upplevelse då både barnen och de äldre gärna går tillsammans.Många Jimjilbangs är idag öppna 24 timmar om dygnet och erbjuder till och med övernattning vilket kan vara perfekt för dig som är på resande fot.Något unikt för de koreanska badhusen är ett större fokus på olika material och tillbehör än de japanska till exempel såtillvida att vissa material anses ha olika läkekrafter eller används i olika sammanhang under själva badet. Jade till exempel kan användas i bastun då det sägs avlägsna smärta i leder och minska stress.Kroppspeeling är en vanlig behandling och har liknelser med de turkiska hammambadens behandlingar. En liknande handske används som i ett hammam men man använder sig av mjölk och vatten för att mjuka upp huden samtidigt som man får igång blodcirkulationen i kroppen och huden.

Missa inte våra badlakan för hela familjen

Finsk sauna

Ett besök till Finland utan ett traditionsenligt bastubad är svårt att föreställa sig. Visste du att det i snitt finns en sauna för varannan medborgare i Finland? Ja, det sägs att det finns ca 3 miljoner bastubad i Finland.Majoriteten av alla i Finland badar bastu minst en gång i veckan. Det sägs göra susen för blodcirkulationen och hälsan att svettas ut kroppens orenligheter. Helst av allt ska man kunna ta sig ett kallt dopp när det är som varmast, eller slänga sig i snön och rulla runt ett par varv. Det är kombinationen av varmt och kallt som får igång kroppens blodcirkulation ordentligt.Man vet inte exakt hur och varför den finska saunan uppkom men det kalla vädret kan ha haft en avgörande roll i det hela. Saunan hade med stor säkerhet också en stor praktisk roll då en tidig sauna egentligen var en uppvärmd hydda eller tält. Dessa kunde tjäna som hem, men också användas till mer praktiska saker som krävde hög värme eller sterila miljöer som att till exempel konservera kött och förbereda de döda för begravning.Hur som är det inte svårt att se varför den finska saunan är en given del i ett finskt hem. Om du vill besöka den äldsta finska saunan i drift i Finland idag så ska du ta dig till Rajaportin Sauna, en rökbastu från 1906 som du hittar i Tampere.

Finsk Bastu Sauna
Finsk bastu (Sauna)

Nordamerikanska svetthyddor

För de nordamerikanska indianerna är svetthyddorna förknippade med en spirituell resa. Det har, till skillnad från de övriga på vår lista, inte någon anknytning med spa eller bad, däremot är det en form av ceremoniell ritual som är starkt befäst i de olika indianstammarnas kultur.Det kan till stora delar påminna om de allra tidigaste exemplen av en finsk och lappländsk sauna men med kulturella och rituella skillnader. En nordamerikansk svetthydda kan anta olika former. Den enklaste formen är ett kupolformat tält. Det finns även varianter av byggnader med stenväggar och tak av träplank.Deltagarna samlas inuti ett kupolformat tält eller hydda med uppvärmda stenar placerade i mitten. En ledare ser till och ansvarar för att hälla vatten på stenarna så att hyddan fylls med ånga. Denna person leder också gruppen i sång och böner under ritualen.Det är väldigt viktigt att sådana ritualer leds av erfarna personer med rätt utbildning. Ofta genomgår man flera års träning innan man får äran att leda denna ritual. Ledarna av dessa ritualer ska behärska stammens språk till fullo och inte bara kunna kommunicera med andarna och förfäderna men även kunna tyda vad de säger.Själva hyddan ska i sig vara korrekt konstruerad så att deltagarna inte riskerar sin hälsa på grund av hettan till exempel. Dessa badritualer kan pågå i flera timmar med pauser under för att släppa in luft och för deltagarna att dricka vatten.

Nordamerikansk Svettyhydda
Nordamerikansk Svettyhydda

Premiumhanddukar för nästa badtillfälle

Ottomanska Hammam

Hammambaden har sin föregångare i de antika romerska badhusen. Liksom de romerska baden fyllde hammambaden en central plats i samhället under den tiden. Hit kom alla skikt i samhället för att socialisera, göra affärer och för att utbyta senaste nytt bland annat.Hammambaden fyllde liksom bad på andra platser i världen en spirituell och renande funktion. Många hammambad är belägna i närheten av moskéer av denna anledning.Något som utmärker hammambad mot de övriga badhusen är att det också bjöds på underhållning förr i tiden, särskilt i avdelningen för kvinnor.Hammambad var också ett uttryck för sultanens välstånd och makt. I gammal poesi från det Ottomanska riket beröms ofta städer om de har många vackra moskéer men även hammambad.Vill du läsa mer om hammambad så kan vi tipsa om vår lite längre artikel där du även hittar fina exempel på hammambad i Mellanöstern, Afrika och även Sverige värda ett besök!

Hammambad
Hammambad

Varje badupplevelse ovan är speciell i sig, och det är verkligen intressant att se hur de gjort sitt avtryck i människors kultur och livsstil. Många av dem har genomgått stora förändringar och utformats i takt med det moderna samhället. Oavsett vilken av upplevelserna man väljer att prova på så kan vi rekommendera att runda av med ett skönt badlakan från Brödernas Textil. Ta gärna en titt på våra handdukar i vår webshop när du bokar tid på nästa badhus eller spa så kanske upplevelsen förhöjs ytterligare några snäpp.