Är det bra att torktumla handdukar?

Familjeset Handdukar Ocean Vit

Om du följer vår blogg så har du säkert precis läst hur ofta man ska tvätta sina handdukar. Vi pratade bland annat om att man ska hålla isär sina handdukar vid användning och att försöka hänga upp dem utsträckta på tork så snart man använt dem.

Handdukar kommer i direkt kontakt med vår hud på daglig basis. Vi gnuggar dem mot händer, ansikte och kropp och på så vis kan vi överföra bakterier på handdukarna. För att hushålla med tvättandet är det därför särskilt viktigt att vi hänger upp handdukarna efter användning. Helst i ett utrymme med god luftcirkulation.

Det hjälper också om de är utsträckta och inte ihopklumpade. När man väl tvättat sina handdukar, hur torkar man dem effektivast? Så snart tvättmaskinen tvättat klart så bör du ta ut handdukarna, skaka loss dem och göra dem redo för torkning. Det finns så klart olika sätt att torka sina handdukar på, torktumlare är endast ett alternativ.

Hur kan man torka handdukar?

Möjligheten att torka sina textilier beror väldigt mycket på ens boendesituation. Varje sätt att torka har sina för och nackdelar.

Torktumlare är ett populärt alternativ då handdukarna blir torra relativt fort och så får de en mjuk och skön känsla efter torkning. T

orkskåp är en variant som dock brukar ta lite längre tid än torktumling. Oftast får man en varm och skön känsla i textilierna om man tar ut dem direkt efter torkning i ett torkskåp.

Lufttorka inomhus brukar kräva lite mer yta. Man ska kunna hänga upp handdukarna utsträckta och ej vikta, helst i ett rum där luftcirkulationen är bra.

Lufttorka utomhus att låta naturen göra jobbet går bra om man bor i radhus eller villa men är desto svårare om man bor i lägenhet, förutsatt att man inte har en stor balkong det vill säga. Vad är det för skillnad på de olika sätten att torka handdukar?

Ska man torktumla handdukar?

Många tycker om att torktumla sina handdukar. Flera bloggar rekommenderar även att man gör så för att få handdukarna mjuka och härliga. Visst kan handdukarna få en mjukare och skönare känsla efter torktumling, men vi skulle ändå inte rekommendera att man gör så.

Visste du att det går åt från 1.5 till 4 gånger mer energi att torktumla tvätten än att tvätta den i maskin? En torktumlare är hiskeligt mycket mer energikrävande än en tvättmaskin och därmed ett inte så billigt eller miljövänligt alternativ.

Textilier slits varje gång man torktumlar dem. Fibrerna i bomullen förstörs vilket gör att handduken och dina andra kläder till exempel inte alls blir lika vackra och hållbara i längden.

Vill man ha handdukar som håller länge och är fina i flera år så bör man inte torktumla dem ofta. Torktumling är dock det snabbaste och enklaste sättet att få handdukarna torra. Man behöver inte ens hänga upp dem för tork, bara vika ihop dem fint när maskinen är klar.

Ska man torka handdukar i torkskåp?

Det här är, ur en energisynpunkt, ett bättre alternativ än att torktumla. Beroende på vilket torkskåp och torktumlare man jämför samt hur mycket kläder de kan torka åt gången så skiljer energianvändningen åt rätt mycket.

I bättre fall, om man tittar på Energimyndighetens testresultat, så kan ett torkskåp kräva hälften av energin en energisnål torktumlare förbrukar.

Torkskåp har fördelen att de torkar relativt snabbt samt att man till exempel kan torka skor samtidigt. Torkskåp kan även användas för lufttorkning. Kom ihåg att lämna dörren öppen i så fall så att fukten kan komma ut!

Ska man lufttorka handdukar inomhus?

Torkskåp är ju ypperliga för lufttorkning, så länge fukten inte stängs inne och det finns luftcirkulation. Om man inte råkar ha ett torkskåp hemma och vill lufttorka handdukarna inomhus så kan man köpa en tvättställning.

En viktig förutsättning är att man har utrymme men framförallt att man gör det i badrummet eller tvättstugan. Det vill säga rum som är ventilerade för mycket fukt och kan hantera fukten utan att sprida den vidare till övriga huset eller lägenheten.

Man bör inte hänga upp sin blöta tvätt i vardagsrummet, sovrummet eller liknande då tvätten direkt från tvättmaskinen kan innehålla ett par liter vatten. Detta vatten försvinner ut i luften vid torkning och kan höja luftfuktigheten i rummet betydligt. I längden kan det ge upphov till bakterier, kvalster och annat som kan påverka din hälsa negativt.

Ska man lufttorka handdukar utomhus?

Du behöver inte vänta på att det ska bli strålande fint väder för att torka dina kläder utomhus. Det räcker gott med att det är torrt i luften. Fukten försvinner snabbt i luften, särskilt om det finns lite vind.

Handdukarna torkar så klart snabbare om solen ligger på men det är inte att rekommendera att torka sina fina kläder och handdukar i solen då de lätt kan blekas och tappa färg.

Det finns faktiskt till och med en metod som kallas frystorkning. Kläderna kan hängas ute i minusgrader och kommer att torka på grund av att kall luft är väldigt torr. Kläderna blir inte lika mjuka och sköna som efter en torktumling, de kan faktiskt frysa till lite och bli stela, men de blir torra och det är väldigt miljövänligt och kräver ingen elförbrukning.

Se till att handdukarna är utsträckta och noga fästa i tvättställningen när du ska torka dem utomhus så att vinden inte får tag i dem. Tänk på att vara försiktig med att lufttorka textilier utomhus om du är pollenallergiker och det är fel årstid. I övrigt brukar textilier som lufttorkas utomhus ofta ha en väldigt angenäm fräsch känsla.

Vad har vi kommit fram till?

Att torktumla handdukar gör att de får en mjuk och härlig känsla efteråt. Det går fort att göra det och är det enklaste viset att torka sina handdukar på. Dock sliter det på handdukarna och är inte att rekommendera om man vill att handdukarna ska vara fortsatt fina flera år framåt.

Torkskåp är rätt användbart och flexibelt då man även kan lufttorka sina kläder genom att bara hänga upp dem i skåpet. Man kan torka skor och annat samtidigt också. Ett torkskåp är energisnålare än en torktumlare. Kort och gott, ett rätt bra alternativ för dig som har möjlighet att ha ett torkskåp hemma.

Lufttorkning inomhus bör ske i ett torkskåp eller ett badrum och tvättstuga. Anledningen är att fukten i kläderna kommer ut i luften och det är inte att rekommendera att lufttorka i andra rum än de som är byggda för att hantera större mängder fukt.

Lufttorkning tar också sin tid vilket inte passar alla, däremot kan man med lite planering låta tvätten torka en längre tid utan att oroa sig för den.

Lufttorkning utomhus går utmärkt oavsett årstid så länge det är torrt i luften. Helst vill man inte torka handdukar utomhus då de riskerar att blekas. Tänk på att inte lufttorka utomhus om du är pollenallergiker och det är pollensäsong.

Lämna ett svar