När ska man tvätta handdukarna?

Ocean Handduk Vit

Hur ofta ska man tvätta handdukar och vilket är det miljövänligaste sättet att tvätta handdukar? Blir handdukarna renare om man tvättar dem i 60 grader?Söker man svaret online så kan rekommendationerna skilja sig åt. Vi vände oss till Energimyndighetens tester för att se just vilken skillnad de olika tvättprogrammen gör när man tvättar sina handdukar. Sedan försöker vi också ge lite tips utifrån sunt förnuft hur du använder och torkar handdukarna för att behöva tvätta mer sällan. Ge oss gärna tips på hur du brukar göra när du tvättar dina handdukar!

Hur ofta ska man tvätta handdukar?

De flesta råden bland bloggar börjar med en uppskattning om hur ofta du ska tvätta dina handdukar. I regel brukar de flesta ge råd om att tvätta handdukarna en gång i veckan.

Vi tycker faktiskt att det beror på hur ofta du använder handdukarna, hur du torkar dem samt vad handduken används till. Det bästa kanske är att börja med ett par tips på hur du får handdukarna att hålla längre innan de behöver tvättas.

Handdukar blir fuktiga vid användning då deras syfte är att absorbera vätska från vår hud. De är samtidigt ljumna eller varma på grund av vattnet de absorberar och de hängs oftast upp på tork i badrummet som är fuktigt efter ett bad eller en dusch. En fuktig och blöt handduk som förvaras i ett fuktigt utrymme ger bakterier en möjlighet att frodas. Försök hänga upp handduken utsträckt så att den inte är ihopvikt så snart du använt den, det ger den bättre möjlighet att torka snabbare. Om du tillfälle finns så kan du också vädra ut badrummet kort genom att öppna ett fönster. På så vis blir du av med fukten i luften kvickare och dina handdukar kan torka snabbare. Målet är att hänga upp handduken utsträckt direkt efter användning, och helst få ut fukten ur rummet.

Handduk Ocean Ljusgrå
Handdukar från Brödernas Textil

Handdukar för händer, ansikte, dusch och bad

Handdukar har olika användningsområden och används därmed olika ofta, i olika sammanhang och på olika delar av kroppen. Gästhanddukar och handdukar för händer brukar användas flitigast. Hand och gästhanddukar kan man därför med fördel tvätta lite oftare då de används mer frekvent av både dig och dina gäster. Ibland kan flera familjemedlemmar använda samma lilla handduk för händerna. De är även de minsta handdukarna och rekommendationen är att man tvättar dem ofta.

Hur ofta? Det bestämmer du själv men tänk på att kombinationen minst yta och flitigast använda gör att de är mest utsatta. I regel kan man säga att man tvättar händer oftare än ansiktet som tvättas oftare än kroppen. Ju större handduk desto mer sällan används den.

Dusch och badhanddukar används inte sällan en gång per dag medan ansiktshanddukar oftast används både morgon och kväll minst. Ett badrum bör ha handdukar i de tre olika storlekarna, eller åtminstone för de tre olika användningsområdena – händer, ansikte och kropp. Storleksguide

  • Gästhandduk/händer 30x50cm
  • Ansiktshandduk 50x70cm
  • Dusch/Badhandduk 70x140cm
Handduk Elegance Antracit
En bra handduk kommer att vara lika fin i många år framöver om du behandlar den väl

Tvätta handdukar miljövänligare

Det är fördelaktigt för både miljön och ekonomin om vi inte behöver tvätta lika ofta. Tvätta gärna med en fylld tvättmaskin då du på detta vis använder mindre energi än om du tvättar med halvfulla maskiner.

Förvisso kan moderna tvättmaskiner känna av vikten i trumman vid tvättning och anpassa sig därefter men trots allt så visar Energimyndighetens tester att två halvfulla maskiner förbrukar 67% mer energi än en full maskin.

Enligt samma tester så använder en tvättmaskin mellan 47 till 51 liter vatten per tvätt om man använder sig av maskinens energismarta 40-graders tvättprogram.

Det alternativa bomullsprogrammet däremot använder 65 till 99 liter vatten per tvätt vilket innebär en genomsnittlig ökning på 72 procent. Det anmärkningsvärda med testerna är att det längre energismarta tvättprogrammet faktiskt sparar betydligt mer energi än om man använder sig av det alternativa bomullsprogrammet. 

Man skulle enkelt kunna tänka sig att ett kortare tvättprogram använder minst energi men så är alltså inte fallet. Rådet är därför att använda sig av det energismarta programmet och fylla tvättmaskinen om man vill spara energi och vatten.

Blir tvätten renare i 60 grader?

Om vi ska tro Energimyndighetens tester så är svaret nej. Om du använder dig av det energismarta tvättprogrammet så kommer temperaturen faktiskt inte upp i 60 grader.

Även om du använder dig av det alternativ bomullsprogrammet på tvättmaskinen så blir temperaturen 60 grader endast en kort stund och för det mesta tvättar maskinen i lägre temperaturer. Tvätten blir lika ren om du använder dig av 60 grader eller 40 grader varmt vatten.

Det fördelaktiga valet är att använda dig av 40 grader när det är möjligt då det krävs mindre energi för uppvärmning av vattnet vilket, som sagt, både miljö och ekonomi mår bra av. Enligt testet ovan så sparar du mellan 25-30% energi av att tvätta i 40 grader istället för 60 grader. Och visst är det härligt när både miljön och plånboken mår bra!

En tanke om “När ska man tvätta handdukarna?

  1. Pingback: Öka handdukarnas livslängd - Brödernas Textil - Sköna handdukar

Lämna ett svar