Återvinning av handdukar

Återvinn textilier

Visste du att vi i Sverige i snitt förbrukar 12.5 kg kläder och hemtextil per år?

Av dessa 12.5 kg så ser fördelningen ut så här: 8kg slängs 2.5kg går till välgörenhet 2kg är kvar i garderoben eller ges bort till släkt och vänner.Det är svårt att föreställa sig ett samhälle idag utan textilier. Vad hade våra kläder varit gjorda av istället? Hur hade våra möbler sett ut?Vi kan dock alla bidra till att göra en stor skillnad när det gäller just hur vi konsumerar textilier och framförallt hur vi återanvänder dem.

Framförallt två tydliga exempel i vårt konsumtionsbeteende har stor påverkan

Ibland tenderar vi att tänka kortsiktigt vid inköp av textilier. Vi köper helst det allra billigaste då det gynnar plånboken för stunden. Det behöver inte alltid vara som så att ju dyrare desto bättre. Det är mycket viktigare att vara medveten om hur vi hittar textilier som kommer att hålla längre.Textilier som håller längre skapar så klart mindre behov för att kasta de gamla och byta ut mot nya.Idag är det relativt enkelt att utbilda sig själv bara viljan finns. Vi har internet att tacka för den otroliga mängd öppna information vi enkelt kan hitta. Innan du ska handla kläder, möbler eller handdukar för den delen, försök läsa på lite vad du ska tänka på för att göra rätt val som gynnar både dig och miljön i längden.När användningen av textilierna har nått vägs ände och du känner att du verkligen behöver byta ut kläderna, eller handdukarna, så tycker åtminstone vi att man ska tänka på huruvida man kan hitta andra användningsområden för textilierna.

Ta handdukar som ett exempel

Vi har i en tidigare blogg skrivit om hur man kan återanvända sina handdukar flera år senare och använda dem till allehanda andra användningsområden. Det finns med andra ord inte ett behov för att kasta bort handdukarna, de kan fortsätta användas i många år efter att de blivit lite slitna. Läs gärna mer om hur du kan återanvända dina handdukar här. Textilier kan vara knepiga att återvinna på grund av de olika fibrerna de innehåller. Du gör därför miljön en stor tjänst om du väljer att lämna in dina textilier vid särskilda återvinningscentraler där textilierna sorteras via särskilda maskiner ämnade just för detta. Stockholm Vatten och Avfall hade till exempel ett pilotprojekt i Bromma där man testade ett nytt insamlingssätt för textil.  En 30 meter lång maskin använde sig av optiska sensorer för att sortera textilen korrekt. Generellt kan det vara som så att det du tycker inte passar i ditt badrum längre kan göra sig alldeles utmärkt i någon annans badrum. Om du känner att dina handdukar är i tillräckligt gott skick för att kunna användas av någon annan så rekommenderar vi att du skänker bort dem till välgörenhet, eller till vänner och bekanta. Kom ihåg att tipsa vännerna om att de kan göra detsamma den dagen de skulle vilja byta ut handdukarna. Värna om miljön och tänk på din privatekonomi. Använd gärna kvalitétshanddukar som håller i många år och läs på förhand vad du ska tänka på inför ditt nästa köp. När det blir dags att byta ut handdukarna kom då ihåg att de gamla kan återanvändas länge till, eller att någon annan hade varit glad över att få dem.

Lämna ett svar