Traditionell rysk banja

Rysk Banja

I en klassisk rysk banja använder man sig av en vedeldad spis för att hetta upp rummet. Helst använder man sig av björkved för att få en bra eld och hetta i spisen. I spiskonstruktionen finns även stenar som värms upp av elden. Det är dessa stenar man häller vatten på för att bilda ångan i banjan.När du ska besöka en banja, beroende på var och tillfälle, så kan du få höra att det finns olika typer av banja. De svarta banjorna po-tjornemu kallas så därför att röken från elden ventileras ut från ett hål i taket. Detta gör att det kan bildas sot inuti banjan som gör att väggarna blir svarta. Till en början låter man elden byggas upp och därefter luftar man ut röken från banjan.Det är först när röken har luftats ut som man börjar bada och därefter häller man vatten på de uppvärmda stenarna för att få upp ångan i banjan. De vita banjorna po-belomu har ventilationsrör i spisarna som gör att röken aldrig kommer in i själva banjan.

Hur ser en rysk banja ut?

En traditionell rysk banja har en interiör av trä, mycket likt en finsk sauna. Den består av ett rum där man byter om, ett rum där man tvättar sig och ett upphettat rum där man badar.Det upphettade rummet kallas för Parnaja och i det finns träbänkar utmed väggarna i olika nivåer.  Den vedeldade spisen står oftast på motsatt sida av träbänkarna med utrymme för att gå fritt till och från bänkarna och utgången.På träbänkarna sitter man, eller ligger ner om utrymme finns, tills kroppen börjar svettas ordentligt. I en rysk banja häller man vatten på stenarna som värmts upp av spisen så att ånga bildas vilket bidrar till att värmen sprids i rummet och man börjar svettas. På så vis liknar de ryska banjorna en finsk sauna.Det finns däremot några få skillnader som du kan komma att märka direkt när du kliver in i en klassisk rysk banja. Besökarna har ofta på sig en filtmössa som skyddar huvudet mot den höga värmen som kan uppstå. I en rysk banja är det vanligt att temparaturen uppnår 90 grader och i flera fall blir det varmare än så.En annan attiralj som utmärker sig för de traditionella ryska banjorna är knipparna med björk och ekkvistar som kallas venik. Kvistarna doppas i vatten och slås mot kroppen (inte för hårt) för att öka blodcirkulationen.Förutom filtmössan och björkkvistarna så finns alltid en träslev och en träkanna med kallt vatten tillgängliga. Dessa används som sagt för att hälla vatten på stenarna i spisen för att bilda ånga. Ofta häller man i ett par droppar eukalyptus eller annat extrakt av aromaterapi i kannan med vatten. Doften som sprids är ofta frisk och hjälper till att rensa luftvägarna när man andas i banjan.

Vill du se vårt utbud av fina handdukar? Besökarna har också badlakan och handdukar med sig in i banjan. Handdukarna sveper man runt kroppen eller använder för att ligga eller sitta på. Mer traditionellt är att använda sig av en liten bit filt att sitta på för att inte komma i direkt hudkontakt med den varma träbänken.

Jag vill bada rysk banja – var hittar jag en?

Du kan hitta ryska banjor överallt i Ryssland, både i storstäderna och på landsbygden. I Ryssland är man förtjust i sina sommarstugor, precis som vi är hemma i Sverige. Sommarstugorna i Ryssland kallas för Datja och i många fall så är en tillhörande banja ett stående inslag i de ryska sommarstugorna.Till datjan åker man för att koppla av antingen själv eller med familj och vänner. Att bada i en banja är närmast en del av själva besöket till sommarstugan. I Ryssland besöker man oftast en banja just för den sociala aspekten. Det är en plats med en särskild atmosfär som man anser föra människor närmare varandra och där man pratar och umgås på en mer avslappnad nivå.

Hur går det till när man badar banja?

I Ryssland tillbringar man inte all sin tid i parnaja (det upphettade rummet). Man tar ofta pauser och går ut till förrummet där det i mån av utrymme finns ett bord med stolar var man kan ta en paus, dricka thé, umgås och prata om livet. Det är rätt vanligt att man under pausen kliver ut i naturen och tar ett dopp i en närliggande sjö, rullar runt i snön under vintern eller häller en tunna kallt vatten över sig. Det är kontrasten varmt och kallt som får blodet att cirkulera och som man anser ha en helande kraft. Förfarandet och principen är densamma som i de gamla romerska baden med sina varma bad och dopp i kalla bassänger.

Rysk banja med brygga vid sjön
Rysk banja med brygga vid sjön

Kom ihåg handduken när du ska bada – se vårt utbud här!

Även andarna gillar att bada banja

Tro det eller ej, men i slaviska folksägner finns det faktiskt till och med en ande, Bannik, som sägs gömma sig under bänkarna i banjan. Bannik kunde bjuda in andra smådemoner och skogsandar att bada med honom. Den slaviska bastuanden har en förmåga att spå framtiden. För att rådfråga Bannik om framtiden ska man stå med ryggen mot bastun i den halvöppna dörren samtidigt. Om framtiden såg god ut så känner man en lätt strykning på ryggen. Men, om det låg trubbel framför en så rev Bannik en på ryggen.

Hur pratar man i en banja?

När du besöker en banja så kan det vara bra att ha koll på banja-vokabulären.Banja – Ryskt bastubad Parnaja – Det upphettade rummet i en rysk bastu Venik – Kvistar av björk eller ek Ushat – tunna Predbanik – Hallen, förrummet där man hänger av sig kläderna i en bastu Banshik – Personen som ansvarar för att hälla vatten på stenarna och för att smiska de övriga med kvistarna Par – Ånga Voda – Vatten Zdorovje – HälsaI Ryssland älskar man ordspråk och det finns självklart ett par knutna till banjan. Nämn ett av ordspråken nedan spontant när ni badar banja nästa gång med era ryska vänner och de kommer garanterat att bli imponerade.Banja zdorovit, razgovor veselit. Banjan helar och uppmuntrar till samtal.Banja – mat vtoraja. Banjan är en andra moder.V Bane pomilsja, zanovo rodilsja Efter ett bad i banjan är du som återuppstånden.V bane venik dorozhe deneg. En kvist i banjan är värd mer än pengar.

Var hittar jag de bästa ryska badhusen?

Om du nu kommit så här långt och tycker att det vore spännande att prova på en riktig rysk banja nästa gång du åker till Ryssland så kan vi föreslå ett par badhus värda ett besök för en autentisk upplevelse.

  • Sanduny, Moskva Det äldsta offentliga badhuset i Ryssland är väl värt ett besök. Det uppfördes ursprungligen år 1808 av den georgiske affärsmannen och skådespelaren Sila Sandunov. Idag består Sanduny av ett komplex med badhus, restauranger, simbassänger, skönhets och spasalonger. Adress: Neglinnaja 14, Byggnad 3-7, Moskva Hemsida:
  • Vorontsovskie Bani En av de mest populära badhusen i Moskva tillsammans med Sanduny. Vorontsovskie slog upp sina portar för allmänheten 1938. Här kan man hyra en egen banja för sitt sällskap och varje rum har en unik design med allt från traditionell rysk banja till ottomansk hammamstil. Adress: Voronsovskij pereulok 5/7, Moskva Hemsida: http://vorontsovskie-bani.ru/
  • Varshavskie Bani Ännu en populär banja i Moskva som uppfördes 1938 men har fått en uppgradering i samband med att Ginza Project tagit över ägarskapet och skapat ett modernare badhus med bra service. Varshavskei Bani befinner sig lite utanför Moskvas stadskärna. Adress: Varshavskoe shosse 34, Mosvka Hemsida: http://varshavskie-bani.ru/about_varshavskie_bani.html
  • Jamskie Bani Lenins och Dostojevskijs favoritbanja i Sankt Petersburg. Detta är en traditionell rysk banja som även fått en massagesalong, infraröd bastu och solarium. I restaurangen kan man även prova på riktig rysk kvas. Adress: Ulitsa Dostoevskovo 9, St Petersburg Hemsida: https://www.yamskie.com/

Vill du läsa mer om badhus i andra kulturer så kan vi rekommendera vår blogg: Bad & Kultur världen runt och Hammambadens historia

En tanke om “Traditionell rysk banja

  1. Pingback: Bad & kultur världen runt - Brödernas Textil - Sköna handdukar

Lämna ett svar