Barnhanddukar

Barnhanddukar

Handdukar, kläder och sängkläder är textilier huden kommer i direkt daglig kontakt med. Textilier ska gärna vara mjuka och sköna men framförallt hållbara. Kläderna och handdukarna man köper ska gärna ha god kvalité och hålla i flera år framåt. Därför är det värt att tänka till lite extra från ett hälso och miljömässigt perspektiv när man köper textilier, särskilt när det gäller våra barn.

Det finns otaliga barnhanddukar och kläder som kommer i alla dess former och färger, med roliga tryck och motiv. Detta innebär ofta att olika typer av färgämnen använts för att skapa motiven på textilierna. Även fast bomullen är vit ursprungligen så behöver faktiskt vita handdukar också blekas och behandlas. Behandlingen och blekningen kan ske på olika vis men det är särskilt viktigt att vi kan lita på att textilierna tillverkas på ”rätt sätt” och inte är skadliga för oss i vår dagliga användning. 

Vi ska kunna lita på att barnkläder och barnhanddukar inte innehåller några ämnen som är skadliga för våra barn. När du väljer barnhanddukar är det därför särskilt viktigt att du tittar efter handdukar som är OEKO-TEX Standard 100 certifierade. Handduken har en liten tvättlapp med en blomma på, du har säkert sett den tidigare på dina andra textilier (se nedan). Exklusivare sängkläder brukar ofta vara märkta med OEKO-TEX.

Sök efter OEKO-TEX

OEKO-Tex Standard 100

Detta indikerar att barnhandduken har tillverkats enligt de strängaste reglerna som finns på marknaden gällande hälsovådliga kemiska substanser i textilier. I många fall är dessa regler och krav hårdare än de rådande nationella reglerna för vissa länder.

En barnhandduk som är OEKO-Tex Standard 100 certifierad kan med fördel användas mot huden, även för spädbarn, på daglig basis. Den garanterar att inga farliga kemiska substanser använts under tillverkningsprocessen, vare sig för bomullen i sig eller ens sömmarna.

Vi på Brödernas Textil tycker att det är väldigt viktigt att textiltillverkare följer OEKO-TEX regler vid tillverkning för hållbarheten, miljön och hälsans skull. Det är helt enkelt ett skallkrav för oss. Därför är det en självklarhet för oss att alla våra handdukar är OEKO-TEX certifierade. Våra handdukar tillverkas inom EU, närmare bestämt i Portugal som har en lång och internationellt erkänd tradition av textiltillverkning.

Vad mer bör jag tänka på?

Vi rekommenderar barnhanddukar som är mjuka och fylliga med mycket god absorptionsförmåga framförallt. Barnens hud är känsligare än vuxnas. Handduken ska kännas mjuk mot kroppen och kunna absorbera vatten utan att man behöver gnugga huden, det ska räcka med en lätt strykning.

En fördel är att inte ha alldeles för täta handdukar då de visserligen kan absorbera större mängder vatten, men de tar också längre tid att torka dem. En täthet på 600gsm ger en lyxigt mjuk känsla utan att vara för tät. Desto snabbare än handduk torkar desto mindre är risken att bakterier frodas.

Var hittar jag bra barnhanddukar?

Vi på Brödernas Textil har haft i åtanke att handdukarna ska kunna användas av hela familjen på daglig basis. Vi har medvetet valt en bomullstäthet i handduken så att den ska kunna njutas av hela familjen. Med en täthet på 600gsm så är våra handdukar behagligt mjuka och sköna. En bonus med våra handdukar är att de har dubbla öglor för extra mjukhet och kvalitét samt dubbla sömmar så att de blir tåligare och att livslängden ökar. Ta gärna en titt på vårt urval av handdukar här. Du kan läsa mer OEKO-TEX här.

Lämna ett svar