Sauna – Finsk bastu

Finsk Bastu Sauna

Det finns inget så nära förknippat med Finland som bastu. Att bada bastu är en del av kulturen och traditionen i Finland. 99% av befolkningen i Finland badar bastu minst en gång i veckan, men helst gör man det oftare.Om alla i Finland plötsligt bestämde sig för att bada bastu samtidigt så skulle det inte bli så trångt som man kan föreställa sig. I Finland, ett land med ca 5.5 miljoner invånare, finns det faktiskt närmare 3 miljoner bastur. I snitt innebär det ungefär 1.8 bastur per invånare. Det är naturligt att ha en bastu tillgänglig i hemmet, på arbetet och idrottsanläggningar.Vi i Sverige har också anammat den finska traditionen att bada bastu. Även här hittar man bastur i de flesta idrotts och simanläggningarna och det är inte ovanligt att hitta en bastu på större arbetsplatser.Bastubadandet har spridit sig till fler delar av världen och det finska ordet för bastu, sauna, är faktiskt det enda finska ordet som tagit sig in i det engelska språket.För oss i Sverige är bastu mer förknippat med avslappning och njutning. Till exempel badar man gärna bastu efter ett hårt träningspass eller efter en lång dag på jobbet. Liksom i Finland har vi långa, kalla och mörka vintrar och bara tanken av att bada bastu kan ibland ge lite välkomnande värme i kroppen.Den moderna finska bastun har utvecklats till att ha olika innebörd och mening. Runt om i världen är det vanligast att hitta en bastu i ett träningscenter eller på en spaanläggning. I Sverige är vi som sagt lite närmare den finska traditionen. Men, hur pass väl förankrad är saunan i den finska kulturen? Vad betyder det egentligen att bada bastu i Finland?

Badkulturen i Finland

I vår artikelserie Bad & kultur världen runt tittar vi närmare på olika badkulturer och traditioner. Det går nog att påstå att den finska badkulturen med att bada bastu är ett av de mer påtagliga kulturella kännetecknen för det finska folket och som står dem närmast hjärtat och själen.Det är helt enkelt få andra nationer som identifieras så nära med just en badkultur som Finland. Samtidigt är det i få fall badkulturen har spelat en så central samhällsroll genom historien om i Finlands fall.Vi tänkte göra en djupdykning i ämnet och undersöka saken närmre. Följ med oss på en djupdykning i varför man älskar att bada bastu i Finland!Badkulturen är uråldrig i Finland. Man har inte fastställt exakt när man började bada bastu i Finland. De första skriftliga källorna dyker upp först under medeltiden. Men, troligtvis är traditionen att bada i ett varmt utrymme mycket äldre än så.

Bastuns ursprung

Enligt det finska badsällskapet (ja, det finns självklart ett sådant) så var de allra tidigaste och mest primitiva formerna av bastu ett utgrävt utrymme i sidan av en kulle. I utrymmet placerade man uppvärmda stenar i hörnet varpå man kunde njuta av värmen och svettas ordentligt. Detta kan liknas till de nordamerikanska svetthyddorna som du kan läsa mer om i vår blogg.Under järnåldern utvecklades bastun till att bestå av hus och rum byggda av trätimmer. Bastun blev en plats där man bodde, torkade mat och utförde andra ritualer. Vi återkommer mer till det lite längre fram.

Bastu som en del av livet

Traditionen att bada bastu spreds till övriga Skandinavien av vikingarna. Under medeltiden var bastun spridd även i Centraleuropa men under senare delen av 1600-talet hade de alla i praktiken försvunnit. Några av anledningarna var att man ansåg att bastubadandet ledde till dåliga vanor som fylleri och sedeslöshet.Bastun beskylldes under perioden för att vara en plats där sjukdomar som till exempel syfilis spreds. Ofta hade dessa anklagelser sin grund i att man utförde åderlåtning i anslutning till bastun. Orsaken att sjukdomen spreds var helt enkelt dåligt desinfekterade utrymmen och utrustning.En del av de sexuella antydningarna florerade dock i övriga Europa, till exempel i Tyskland och Storbritannien, under 1970 och 80-talet då att bada bastu hade en sexuell anspelning och förknippades med allehanda misstänksamma massagesalonger.I Finland har bastun aldrig haft en sådan innebörd eller antydan. Den finska bastun användes i sin tidigare form främst för att bada men även för att torka kött, väva textil tillsammans, tvätta kläder, som sjukrum och även en plats där liv och död möttes.Det var relativt vanligt att en finsk bastu förr i tiden användes som rum där man gav födsel. Det fanns flera praktiska skäl till varför man valde att föda i bastun. Det var väldigt enkelt att värma vatten och det gav ofta kvinnorna en avskild privat plats i hemmen som ofta var små och trångbodda.En bastu var redan en traditionsenligt rituell plats men det fanns även mindre nobla skäl till varför man valde att föda i en bastu. Graviditet och förlossning sågs som skamligt. Det är inte förrän relativt nyligen i vår tid då man kunnat prata öppet om förberedelser inför förlossning, särskilt inför män.Efter födseln användes bastun som viloplats av kvinnan i flera veckor. Det nyfödda barnets första bad översågs av den vid födseln närvarande barnmorskan och man ansåg att badet hade stor betydelse för utvecklingen av barnets karaktär och personliga egenskaper.Bastun användes även till att förbereda de döda inför deras sista resa. Särskilt den tidiga traditionella rökbastun som blivit alltmer populär idag ansågs tack vare sotet som spreds på väggarna vara det sterilaste rummet i hemmet.  Enligt tradition så föds man bokstavligen och dör i en bastu i Finland.För många ansågs bastun vara det heligaste rummet i hemmet och det som var närmast förknippat med deras välbefinnande.

Koppla av när du badar bastu

Redan som ung lärde man sig att bete sig i bastun som om man vore i kyrkan. I offentliga miljöer badar man bastu uppdelat på kön, män och kvinnor har egen bastu. Detta då man alltid badar bastu naken. I Finland använder man inte badkläder då man badar bastu. I offentliga bastur så finns det oftast små papperslappar man kan använda som sittdyna under tiden man badar. Badkläder anses inte hälsosamma att ha med sig i en bastu då de ofta är våta med klordränkt vatten som kan avges i luften under hettan i en bastu.I hemmets miljö så kan en hel familj bada tillsammans, särskilt om barnen är små. Dock brukar barnen vilja bada avskilt från föräldrarna när de blir tonåringar och väljer då hellre att bada med sina vänner eller ensamma.En bastu kan ha olika ändamål även ur ett socialt perspektiv. Många använder bastu för att slappna av och njuta av stillsamheten, en form av meditativ avkoppling från omvärlden. I vissa sällskap och bastun så råder en allmän överenskommelse att man inte är pratsam medan man badar, särskilt mellan främlingar.I andra bastur är det mycket mer avslappnat och accepterat att vara social och föra en konversation. Det är inte ovanligt att ett och ett annat affärsmöte utförs i en bastu. Att bada bastu tar helt enkelt bort en del av hierarkin som kan råda i den finska affärskulturen och kan leda till att dialogen blir mer avslappnad och fri när båda parter befinner sig i en trygg och bekant miljö.Det finns inga exakta regler för hur man ska uppträda i en bastu men den generella idéen är att man ska koppla av och inte stressa medan man badar bastu.

Finsk bastu
I bastun kopplar man av till fullo

Endast fantasin sätter gränser

Den finska bastuns spridning även i Finland har gjort att man nu kan bada bastu på en del unika platser. Till exempel finns det en bastu för gruvarbetarna i Pyhäsalmigruvan i centrala Finland. Den är faktiskt hem till världens djupast belägna bastu som du finner 1410 meter under marknivå.Andra unika platser man kan hitta en bastu på är:

 • Hartwall Arena i Helsingfors  Har du som alla andra alltid drömt om att titta på hockey eller avnjuta en musikkonsert samtidigt som du badar bastu? Det kan du faktiskt göra i en av VIP båsen på arenan.
 • Biblioteket I Helsingfors nya centralbibliotek hittar du en bastu. Allt för att främja den finska bastukulturen.
 • Burger King Ja, sedan 2015 kan du faktiskt bada bastu medan du njuter av en whopper meal på Burger King i Helsingfors. Huruvida det är ett effektivt sätt att svettas bort kalorierna man upptar är lämnar vi öppet just nu.
 • Linbanebastu I Ylläsjärvi är det nu möjligt att bada bastu i linbanan som tar en uppför skidbackarna i resorten Ylläs där du kan… bada mer bastu!
 • Krigsskepp Om du besöker Helsingfors och har en förkärlek för krigsskepp eller unika skepp överhuvudtaget så kan du alltid besöka Vartiovene 55. Om du tycker om att bada bastu eller bara skulle vilja göra det i en unik miljö så har skeppet en bastu med plats för 15 personer.

Tips på bastur att besöka i Finland

 • Sauna Arla Öppnades redan 1929 i Helsingfors och är en av de äldsta basturna i huvudstaden. Anläggningen har kvar mycket av sin gamla charm och är ett populärt tillhåll för bastuälskare. Då det är en offentlig bastu så är miljön mer avslappnad än på exklusiva spaanläggningar och det är en bra plats att umgås med lokalbefolkningen och uppleva en autentisk finsk bastu. Adress: Kaarlenkatu 15, Helsinki Hemsida: http://arlansauna.net/
 • Kaurilan Sauna Du kan hyra denna bastustuga från 1800-talet som befinner sig i Helsingfors. Boka i förväg då den vedeldade bastun kräver ett par timmar att värmas upp ordentligt. Handdukar och andra bastutillbehör tillverkas lokalt i villan och erbjuds alla gäster under besöket. Adress: Heikinniementie 9, Helsinki Hemsida:
 • Löyly Sauna En modern anläggning där byggnadens design är inspirerad av en bastu. Löyly har även stora vackra träterasser på ca 1600 kvadratmeter där man kan njuta av en bit mat eller något uppfriskande under sommaren. Man kan besöka den offentliga bastun eller hyra en egen privat bastu. I de offentliga basturna kan du prova på både den traditionella rökbastun och vedeldad bastu. De privata basturna är vedeldade. Medan man badar bastu kan man svalka sig genom ett dopp i havet året runt då Löyly ligger precis vid vattnet. Adress: Hernesaarenranta 4, Helsinki Hemsida:
 • Rauhalahti Smoke Sauna Här kan du prova på världens största traditionella rökbastu och samtidigt avnjuta lite finsk dragspelsmusik. Om du reser i centrala delarna av Finland så kan det vara värt att besöka Rauhalahtis rökbastu. Adress: Katiskaniementie 8, Kuopio Hemsida: https://www.rauhalahti.fi/en/
 • Airist Spa Beläget vid havet i Åbos skärgård hittar man detta moderna spa med flera olika bastumöjligheter. Här kan du bada både traditionell rökbastu, vedeldad bastu men även mer spa-inspirerade varianter som ångbastu och infraröd bastu. Adress: Kalastavankissankuja 1, Parainen Hemsida: http://airistospa.fi/en/

Vedeldad eller traditionell rökbastu?

En finsk bastu definieras oftast genom byggnaden själv eller genom uppvärmningssättet. Den huvudsakliga distinktionen görs huruvida en bastuspis värms en gång vid badtillfället eller om den värms kontinuerligt under badtillfället.Traditionella rökbastur till exempel värms upp inför badtillfället. Det finns även varianter på spisar som värms på liknande vis. De spisar som värms upp en gång innehåller ofta ett större antal stenar jämfört med de som värms kontinuerligt då man badar.Temperaturen i en finsk bastu är generellt mellan 60 och 100 grader, men oftast brukar man hålla värmen kring 70 och 80 grader. Det är tillräckligt högt för att vattnet ska förångas på stenarna men samtidigt för att undvika att ånga bildas inne i bastun. I hammambad har man till exempel lägre värme och därmed fylls badet med ånga.

Rökbastu

Den mest traditionella formen av bastu som används i Finland idag är rökbastun, även kallad savusauna på finska. Det är en vedeldad bastu där man eldar inför bastutillfället i en större spis med stenar. Den större spisen håller värmen under hela badtillfället och behöver inte värmas upprepande gånger. Röken som bildas under uppvärmningen leds ut genom ett litet hål i bastun. Rökbastun har nämligen inte en skorsten som till exempel en vedeldad bastu.Tack vare avsaknad av skorsten bildas mycket rök vid varje uppvärmning av bastun vilket i sin tur skapar en sotig interiör. När bastun är tillräckligt uppvärmd och röken har ventilerats så kvarstår en angenäm rökig doft av trä i bastun.Den traditionella rökbastun uppfattas som överlägsen de andra basturna och är den mest traditionella formen av bastubadande i Finland. Om man ska prova på en genuin finsk bastuupplevelse så bör rökbastun stå högt på listan.Sotet på väggarna skapar en särskild atmosfär i en rökbastu och det var faktiskt just sotet och röken som bidrog till att desinfektera rummet i sig. Men, om du har en bastuhandduk med dig vid badtillfället så kan det vara klokt att komma ihåg att sotet lätt kan färgas av på handduken. Detsamma gäller även dig själv, så tänk på det när du lutar dig tillbaks mot väggen i en rökbastu och kopplar av. Man vill ju helst inte upplevas som en nybörjare.

Vedeldad bastu

Det här är den vanligaste formen av bastu när man kommer ut från städerna i Finland där den eluppvärmda bastun är vanligare. En vedeldad bastu har färre stenar i sin spis än en rökbastu men värms å andra sidan kontinuerligt under badtillfället.Helst av allt använder man sig av björkved under uppvärmning då björkved lämpar sig utmärkt för eldning men också skapar en behaglig doft i själva bastun.Det allra viktigaste är att skapa tillräcklig värme för att ånga, även kallad löyly ska bildas när man häller vatten på stenarna i spisen. Badarna sitter helst högst upp på raderna av träbänkar som utmärker en finsk bastu för att njuta av värmen och den heta ångan.

Eluppvärmd bastu

Den allra vanligast förekommande bastun i lägenheter är en eluppvärmd bastu vilket kan te sig ganska självklart om man tänker på uppvärmningsprocessen i de två föregående varianterna. Att förbereda och värma en eluppvärmd bastu är betydligt enklare än en rökbastu och vedeldad bastu. Det räcker ofta med en knapptryckning så är aggregaten igång.Även i en eluppvärmd bastu så kan aggregaten innehålla bastustenar för att bibehålla värmen och skapa en behaglig ånga. De flesta bostadshusen i Finland har en bastu tillgänglig för sina boende.

Hur går det till att bada bastu och vad bör man tänka på?

Som vi nämnt tidigare så badar man helst bastu naken i Finland. Det gäller även i offentliga bastur. Att ha på sig badkläder eller liknande är inte att rekommendera. Dels bryter det mot bastutraditionen men dels så anser man att badkläder innehåller klor från badandet i bassänger som avger en särskild doft i bastun. Innan man kliver in i bastun så ska man gärna ha duschat eller sköljt av sig helst. Du kommer troligtvis inte heller att se folk i Finland insvepta i en stor handduk när de badar bastu. Tanken är att tvätta kroppen och att låta värmen rena kroppen genom svettning. Att vara insvept i en stor handduk under badtillfället tar bort en del av den upplevelsen. Dock kan man använda en mindre handduk när man badar bastu att sitta på, en bastuhandduk helt enkelt, då det är bekvämare och mer hygieniskt. I offentliga bastur finns alltid mindre papperslappar man kan ta med sig in i bastun att sitta på. Tipset är dock att ha med sig en mindre bastuhandduk att använda inne i bastun, och en större handduk som man kan använda antingen som duschhandduk eller att svepa in sig i om man umgås i längre omgångar utanför bastun vid badtillfället.

Under tiden man badar bastu kan det blir väldigt varmt och det tillhör att man ska svalka sig emellanåt. Badar du bastu under vintertid och har möjlighet till det så kan du rulla runt i snön som man säger i Finland. Det vill säga hoppa rakt ner i pudersnön när kroppen är som varmast. Förutom att det är förvånansvärt skönt och svalkande så sätter kontrasten mellan varmt och kallt igång kroppens blodcirkulation. Se bara till att det är pudersnö och inte hårdare frusen snö du rullar runt i för hudens skull.För de mer äventyrslystna, och om bastun ligger vid havet eller en sjö, så går det utmärkt att doppa sig i vattnet året runt. Ja, även under vintertid om sjön är frusen så är det inte helt främmande att se folk doppa sig i en isvak vid tillfällen och skynda tillbaks till den värmande bastun.Vid sådana tillfällen kan det också vara bra att ha en stor mjuk handduk att svepa in sig själv i medan man njuter av att se andra bada isvak.Under själva bastubadandet så är det också vanligt att hitta ett knippe björkris i bastun. Denna kallas för vasta eller vihta beroende på region i Finland och används för att varsamt slå mot huden för att få igång blodcirkulationen. Tillvägagångssättet är väldigt likt den ryska banjatraditionen där knippet med björkris anses vara en självklarhet vid varje badtillfälle.Det finns inga regler för hur ofta man kan hälla vatten på stenarna. Det gör man helt utifrån hur varmt man önskar bada. Är ni flera som badar samtidigt så är det oftast en person som kontrollerar värmen i bastun då hinken med vatten oftast står på en plats under badtillfället. Välj gärna någon ni litar på kommer att hålla en behaglig värme för alla badare.En bastu är ofta uppbyggd på så vis att det finns ett förrum till själva bastun. I det rummet byter man om eller har ett bord där man kan umgås vid när man tar en paus i badandet. Då det kan vara påfrestande för kroppen att bada bastu så är det viktigt att man dricker mycket vatten. Ha gärna med dig något att fylla på energin med i form av mat och snacks också under tiden men kom ihåg att inte äta i själva bastun där man badar.Det är inte helt främmande att man i Finland kan rosta korv direkt på stenarna i bastun som sedan avnjuts med en kall öl eller cider i pauserna.

Blir du inbjuden att bada bastu – tacka ja!

Att bada bastu är en väldigt avslappnande upplevelse för både kropp och själ. Det kan också vara en social upplevelse där man får tillfälle att hyra en privat bastu till exempel och resa iväg en helg med nära och kära och bara umgås. Om du blir inbjuden att bada bastu med dina finska vänner så ska du se det som hedrande. Prova gärna på och be dina vänner berätta mer för dig om den finska bastun. I Finland så är bastun djupt rotad i den finska kulturen och det är lätt att förstå varför man uppskattar sin sauna i Finland. Det är inte bara ett sätt att leva, det är en del av själva livet i Finland.

En tanke om “Sauna – Finsk bastu

 1. Pingback: Njut av träningen med fem enkla steg - Brödernas Textil - Sköna handdukar

Lämna ett svar