Öka handdukarnas livslängd

Handduk Ribbon Vit

Att hålla sina handdukar fräscha och rena samtidigt som man sparar på miljön och plånboken går faktiskt hand i hand.

När man investerar i ett par kvalitetshanddukar så vill man gärna att de ska behålla sin lyster, mjukhet och absorptionsförmåga så länge som möjligt. Bra handdukar kan vara lika fina som när man köpte dem i över fem år om man vårdar dem rätt men kan hålla betydligt längre.

Handdukar är textil vi använder mot vår hud fler gånger om dagen, om morgonen och kvällen när vi tvättar ansiktet, och varje gång vi duschar eller badar till exempel. Vid varje tillfälle vill vi att handduken ska kännas ren och fräsch. För att åstadkomma detta behöver man faktiskt inte tvätta dem varannan dag.

Oavsett vilken typ av handdukar man har hemma, små eller stora, billiga eller dyra, tunna eller täta, så kan dessa tips hjälpa dig att bevara handdukarna i sitt ursprungliga skick så länge som möjligt.

Hur tvättar man handdukar?

Innan tvätt är det viktigt att läsa tvättlappen.

Vissa handdukar tål att tvättas i 60 grader, andra i 40 grader. Det går alldeles utmärkt att tvätta sina handdukar i 40 grader, de blir lika fina och rena som om man tvättat dem i 60 grader. Den enda skillnaden är att du sparar på miljön, energin och plånboken.

Handdukar kan ibland vara förtvättade och förkrympta. Med det menas att risken för ytterligare krympning är minimal. I regel så krymper all textil vid första tvättningen. Vill man att handduken ska behålla sin ursprungliga form så bör man investera i ett par förtvättade handdukar.

Färgstark textil kan också släppa färg och färga av sig vid första tvätten, likt ett par väldigt mörka jeans till exempel. Vi rekommenderar alltid att man tvättar handdukar separat från annan textil vid första tillfället. Kom ihåg att tvätta ljus (vit) och färgad textil var för sig, precis som man gör med övriga kläder.

Förutom att man minimerar risken att handdukarna färgar av sig på varandra och annan textil så finns det ytterligare fördelar med att tvätta handdukar separat. Vissa kläder, byxor, tröjor etc kan ha blixtlås som kan fastna i handdukarnas små öglor och förstöra dem när de tumlar runt i tvättmaskinen.

Tvättmaskinen ska användas enligt anvisningar. Undvik att tvätta maskinen halvfull eller med annat program än anvisat för respektive textil. Tvättmaskiner är förprogrammerade att tvätta olika typer av textil på olika vis. Det är inte alltid tidsåtgången som är avgörande för hur effektiv och miljöbesparande en tvättmaskin tvättar utan snarare sättet den gör det på.

När du tvättar handdukar så ska man inte använda sköljmedel. Sköljmedlet förstör de fina fibrerna och gör att bomullens kvalité kan försämra och i förlängning även handdukens absorptionsförmåga.

När tvättmaskinen tvättat klart är det viktigt att man tar ut handdukarna och torkar dem omgående. Det är inte att rekommendera att blöt textil ligger kvar i tvättmaskinen i fuktigt tillstånd en längre stund.

Tvätta handdukar

Läs mer om när man ska tvätta sina handdukar och hur man ska tänka.

Hur torkar man handdukar?

Ska man torktumla sina handdukar? Torktumling gör att handdukarna känns mjuka, sköna och lite varma efteråt. Det är dock inte att rekommendera.

Torktumling sliter på all textil vilket oftast syns på den mängd ludd man får avlägsna från torktumlaren med tiden.

Om du har möjlighet att lufttorka dina handdukar och kläder så är det att föredra.

Skaka handdukarna väl när du tagit ut dem från tvättmaskinen och häng upp på tork i ett rum med god lufttillförsel. Badrum och tvättstugor är väl lämpade att lufttorka handdukar och kläder. Undvik att lufttorka textil i andra rum som inte är anpassade för att större mängder luftfuktighet.

God lufttillförsel gör att handdukarna torkar jämnt, fint, snabbt och håller sig fräscha. Häng upp dina handdukar så att de hänger rakt, eller vik dem högst en gång för bästa effekt. Detsamma gäller vid torkning efter daglig användning.

Snabbast resultat får man oftast av att torka sina kläder utomhus. Ha i åtanke dock att starkt solljus kan bleka textil. Textilen kan också samla på sig pollen och annat som kan ge allergiska reaktioner om den torkar utomhus.

Spar energi, värna om miljön - lufttorka dina handdukar
Spar energi, värna om miljön – lufttorka dina handdukar

Läs mer om hur du kan torka dina handdukar och vad det innebär för miljön att inte använda torktumlaren.

Hur förvarar man handdukar?

Förutsättningarna och utrymmet i hemmet sätter oftast gränserna för hur man kan förvara sina handdukar.

Men, med det sagt finns det oftast flera olika vis man kan vika, rulla och hänga upp handdukarna på och vips har handdukarna blivit en vacker del av badrumsinredningen samtidigt.

Handdukar är utmärkta att ha framme, oavsett om de är i vackra färger eller kontrastskapande design, för att lyfta ett badrum eller skapa en härlig känsla. Experimentera med att förvara handdukarna på en hylla eller badrumsstege istället för att gömma undan dem i en låda.

Handdukar kan ge en spakänsla i badrummet
Handdukar kan ge en spakänsla i badrummet

Om du mot all förmodan ändå har handdukarna i en låda så är ett tips att fylla på med de nytvättade handdukarna underst. På så vis säkerställer du att alla handdukarna används lika mycket.

Efter användning blir handdukarna blöta och fuktiga. Det är viktigt att handdukarna hängs upp utvikta och får möjligt att torka så snabbt som möjligt. Handdukar som knöglas ihop och ligger fuktiga en längre stund kan börja lukta. Doften uppkommer av bakterier som frodas i fuktiga och varma förhållanden. Så se till att hänga upp handduken ordentligt efter varje användning.

Alla handdukar är olika, vissa tätare andra tunnare. De täta handdukarna innehåller mer bomull och har ofta bättre förutsättningar att absorbera mer vatten. De kan därför också behöva torka längre än tunnare handdukar.

När är det dags att byta ut handdukarna?

Handdukar bör bytas ut när de inte längre uppfyller sitt syfte, det vill säga inte absorberar vatten som sig bör. Ibland väljer man att byta ut sina handdukar när man känner att det är dags att fräscha upp badrummet eller när handdukarna gått sönder av någon anledning.

Som vi nämnde inledningsvis kan ett par bra handdukar hålla i över fem år. Med lite kärlek och omtanke håller de betydligt längre än så.

Att köpa handdukar med lite eftertanke kan därför vara en god investering.

Lägg märke till detaljerna – har handduken öppna eller stängda hörn? Dubbla sömmar? Om du har läst vår blogg så har du stenkoll vid det här laget.

Kan man återanvända handdukar?

Absolut! Kasta inte bort dina gamla handdukar när du byter ut dem. Det finns gott om användningsområden även utanför badrummet. Använd dem till husdjuren, i garaget, till bilen, när du städar hemma eller skänk bort dem till de som kan behöva dem mer. Du kan läsa mer om hur du kan återanvända dina handdukar här.

En tanke om “Öka handdukarnas livslängd

  1. Pingback: Lyxiga handdukar - Brödernas Textil

Lämna ett svar